FacebookTwitterLinkedIn

După aproape trei ani de incertitudine, marile companii din mediul de afaceri autohton cer autorităților un singur tip de „sprijin”: acela de a nu le încurca prin schimbarea măsurilor de la o zi la alta.

În ultimii șase ani, producătorul brandului Borsec, Romaqua Group, cel mai mare ju­cător de pe piaţa românească de apă minerală şi bere, a înregistrat creșteri consecutive, anul pandemic 2020 fiind primul în care grupul a resimțit o ușoară scădere a vânzărilor.

Cu toate acestea, Radu Lăzăroiu, Managing Director Romaqua Group, recunoaște că în perioada următoare, focusul în ceea ce privește strategia de business se îndreaptă acum spre alte zone, și anume – pe implementarea de soluții care să ajute grupul să facă față facturilor-gigant la energia electrică și gaze.

„Și la noi facturile la energia electrică s-au majorat cu 300%, la gaze cu 250% – și, este clar că aceste costuri se vor reflecta și în prețul final al produsului”, a punctat Radu Lăzăroiu, care a precizat că ultima creștere la prețul produselor din grupul Romaqua s-a realizat în luna februarie.

Ca soluție la acest val atipic de scumpiri, Romaqua Group Borsec a finalizat deja construcția unui parc fotovoltaic la Sebeș și are în derulare un alt proiect ce vizează construirea celui de-al doilea parc fotovoltaic.

„Practic, vom ajunge să deținem un teren cu panouri fotovoltaice de aproximativ cinci hectare, ceea ce ar însemna peste 5.000 de kilowați”, explică Managing Directorul Romaqua Group.

De asemenea, managerul recunoaște că pe acest segment ( n.red. – al energiei verde), grupul are în plan în viitorul apropiat, instalarea de panouri fotovoltaice și la Borsec și la Bușteni.

Radu Lăzăroiu atrage atenția asupra faptului că mediul de afaceri autohton traversează în continuare o perioadă incertă, context în care antreprenorii au ajuns să aibă o singură, dar cea mai importantă doleanță adresată autorităților: să nu se mai schimbe regulile în timpul jocului. „Nu ne încurcați! Acesta este cel mai important mesaj al nostru. Nu ne încurcați prin schimbarea regulilor în timpul jocului”, completează Radu Lăzăroiu.

Romaqua Group Borsec este o companie 100% românească, cu un portofoliu de produse 100% româneşti. Grupul deține pe plan intern șapte fabrici, situate în Borsec (două fabrici de apă minerală naturală), Stânceni (apă minerală), Buşteni (apă minerală şi băuturi răcoritoare), Sebeş (bere şi băuturi energizante) şi Bucureşti unde se află fabrica de preforme. De asemenea, grupul are în portofoliul său şi o tipografie proprie.