FacebookTwitterLinkedIn

Ce cuvânt caracterizează cel mai bine anul 2021?

Dezvoltare sustenabilă

Care au fost motivele dvs de îngrijorare pentru afacerea pe care o conduceți în anul 2021? (pandemia, criza economică, criza de materii prime, inflația, forța de muncă, criza guvernamentală, altele). Care sunt rezultatele activității companiei/ grupului, comparativ cu estimările de la început anului?

După incertitudinile din 2020, anul izbucnirii pandemiei, era normal să ne gândim și la potențiale scenarii negative. Realitatea ne-a confirmat însă așteptările pozitive, și chiar le-a multiplicat. Dacă anul trecut ne așteptam pentru 2021 la un număr total de circa 20 de finanțări prin acțiuni și obligațiuni, evoluția din acest an a fost într-o oarecare măsură ieșită din tipare. Rezultatele noastre sunt pe plus pe toate segmentele: 19 noi companii la bursă în acest an, 36 de runde de finanțare prin obligațiuni și titluri de stat în valoare de 5,8 miliarde lei, o creștere cu 22% a numărului de noi investitori la bursă din septembrie 2020 până în septembrie anul acesta. Valoarea de piață a tuturor companiilor listate la bursă a crescut cu 42% anul acesta față de 2020, până la nivelul record de 234 miliarde de lei. Iar anul 2021 încă nu s-a încheiat, în luna decembrie urmând să sunăm clopoțelul Bursei de Valori București cel puțin de patru ori pentru listarea unor noi companii sau a unor emisiuni de obligațiuni ale companiilor românești.

Care au fost motivele de satisfacție sau de optimism în 2021?

Piața de capital românească a început să se dezmorțească, încă din 2020. În 2021 acest proces a prins avânt, iar numărul și valoarea finanțărilor realizate folosind instrumentele bursiere a ajuns la 55 noi instrumente financiare listate, dintre care doar obligațiunile și titlurile de stat au o valoare de 5,8 miliarde de lei. Ne bucură deopotrivă creșterea interesului românilor pentru investițiile la bursă. Avem cu 22% mai mulți investitori direcți la bursă, de la 61.200 câți erau în septembrie 2020 la 74.400 în septembrie 2021.  De asemenea, Bursa de Valori București a trecut printr-o totală transformare nu doar la acest nivel, ci și la nivel de imagine și reorientare a business-ului. O făceam și înainte, dar acum ne axăm mai mult pe viitor, pentru că de fapt asta oferă bursa companiilor și investitorilor, o poartă de acces prin care își pot modela propriul viitor. Așa cum spune și noul nostru slogan, „Viitorul e al celor care invesc în el”.

Cum caracterizați mediul privat de afaceri din România în anul 2021 în privința rezilienței și dinamicii? Argumentați.

Dacă ar fi să dau o notă, din perspectivă personală, mediului privat de afaceri în privința rezilienței și dinamicii din acest an, atunci această notă ar fi cu siguranță cea mai mare. Acest 10 derivă din flexibilitatea și capacitatea de adaptare la situații și contexte noi. Reflectă de asemenea maturitatea mediului de afaceri din țară. Dar cel mai important este faptul că această notă nu este acordată în neant unei categorii amorfe și indescifrabile precum mediul de afaceri în general, ci aparține antreprenorilor, managerilor, angajaților, chiar și consumatorilor, pentru că ei toți determină ca acest întreg angrenaj numit economia românească să funcționeze.

Care sunt deciziile bune pe care le-a făcut guvernul pentru încurajarea și susținerea mediului de afaceri din România în anul 2021?  Care sunt lucrurile pe care trebuia să le facă, dar nu le-a făcut?

Care considerați că vor fi cele mai mari provocări la nivel mondial în anul 2022?

Pandemia de coronavirus cu siguranță va continua să influențeze viețile și mersul economiei nu doar în România, ci la nivel mondial. Iar acest lucru se observă deja în țări din Uniuniea Europeană care fie revin la carantină, fie impun restricții mai dure. Observăm în același timp o adaptare a oamenilor la această nouă situație și acceptarea faptului că este puțin probabil să revenim la viețile de dinainte de martie 2020 într-un termen foarte scurt.