
La Brașov a avut loc o nouă consultare pe tema spațiului aerian controlat al Aeroportului Internațional Brașov și a procedurilor de zbor. La solicitarea Romatsa și a proiectantului, Regional Air Suport din București, s-au întâlnit operatorii aerieni și organizațiile care desfășoară activități de zbor în zona Ghimbav.
Potrivit reprezentanților Regional Air Suport, urmează încheierea unor înțelegeri cu operatorii aerieni, în ceea ce privește utilizarea spațiului aerian aferent aeroportului de la Ghimbav și definitivarea procedurilor de zbor și a design-ului spațiului aerian.
”Ne dorim ca serviciile noastre să fie agreate și aprobate de către toți cei care desfășoară, în prezent, activități de zbor, inclusiv de către operatorii care vor participa în viitor la efectuarea zborurilor de la Aeroportul Internațional Brașov-Ghimbav; suntem optimiști că, în câteva săptămâni va fi definitivat acceptul din partea lor, iar după aceste demersuri, ne îndreptăm către realizarea documentației finale ”- a declarat Roxana Elena Alupulesei, reprezentanta proiectantului.
Acesta este cel mai complex demers derulat, până în prezent, la Aeroportul Internaţional Braşov – Ghimbav, fiind vorba despre o serie de activități ce implică un grad înalt de expertiză: proiectarea procedurilor de zbor convenţionale, a procedurilor de zbor satelitare, proiectarea spaţiului aerian, verificări din zbor a procedurilor operaționale, studii de acoperire a propagării semnalului, licenţierea şi pregătirea personalului, punerea în funcţiune a echipamentelor meteo şi de radicomunicaţii, certificarea echipamentelor, integrarea echipamentelor, analize de risc şi altele.
Regional Air Suport din Bucureşti şi-a adjudecat, la finalul anului trecut, contractul de achiziţie publică privind asigurarea serviciilor de navigație aeriană la Aeroportul Internațional Brașov – Ghimbav, contract care privește proiectarea spațiului aerian şi a procedurilor de zbor instrumentale. Valoarea contractului este de 944.860 lei, iar durata de implementare este de 12 luni.
Aeroportul de la Brașov este estimat pentru finalizare în acest an, iar primele zboruri ar urma să aibă loc începând de anul viitor. Proiectul a costat în jur de 120 de milioane de euro.
În plus, Guvernul va analiza, în ședința de astăzi, proiectul de hotărâre pentru aprobarea indicatorilor tehnico-economici privind calea ferată care ar face legătura între Brașov și aeroport. Valoarea investiției, care ar urma să fie realizată în trei ani, este estimată la aproximativ 740 de milioane de lei, din care 540 de milioane de lei reprezintă valoarea lucrărilor de construcții-montaj.