FacebookTwitterLinkedIn

Operatorul Proiectului Caspic de Nord (NCOC) a inițiat în noaptea de 9 spre 10 august procedurile de reluare a producției de petrol în câmpul petrolier offshore Kashagan din Kazahstan, care asigură peste 300.000 de barili pe zi (bpd). Zăcământul a fost închis săptămâna trecută, după ce a fost detectată o scurgere de gaz. Ca urmare a suspendării producției, volumele de petrol introduse în sistemul Caspian Pipeline Consortium (CPC) au fost reduse.

”În cadrul reluării operațiunilor de producție în noaptea de 9 spre 10 august, este de așteptat să existe o ardere limitată la instalațiile de producție offshore și onshore în limitele autorizațiilor relevante. Această activitate intermitentă este specific pentru repornirea unor astfel de operațiuni complexe de producție precum cea din Kashagan și va fi temporară”, a informat NCOC.

În primul trimestru al acestui an, producția de petrol din zăcământul Kashagan a scăzut la o medie de 317.000 bpd, cu 2% mai puțin față de aceeași perioadă a anului 2021.

Conducta CPC, cu o lungime de 1.500 de kilometri, transportă petrolul de la câmpurile petroliere uriașe din Kazahstan până la portul rusesc de la Marea Neagră, Novorossiysk.

Suspendarea producției câmpului petrolier Kashagan vine la câteva săptămâni după ce un tribunal rus a ordonat luna trecută suspendarea majorității exporturilor de țiței din Kazahstan. Decizia a fost ulterior anulată de o curte de apel rusă.