FacebookTwitterLinkedIn

Raport favorabil pentru un act normativ cu privire la exploatațiile de creștere a porcinelor și combaterea pestei porcine africane în România din partea Comisiei de agricultură a Camerei Deputaților.

Comisia de specialitate a adus principale modificări noului proiect de lege, printre care eliminarea limitei numărului de porci care pot fi crescuți într-o gospodărie, dar și introducerea unor sancțiuni drastice pentru cei care transportă ilegal animale.

Actul normativ stabilește norme de prevenire și control al pestei porcine africane la porcinele deținute și sălbatice în România, cu scopul reducerii efectelor negative asupra sănătății animalelor, respectiv a consecințelor economice, sociale, culturale și de mediu.

„Acest proiect de lege a fost depus în primăvara anului 2021, în momentul în care se pregătea o ordonanță de urgență ce limita numărul de porci, respectiv creșterea porcilor în gospodăriile populației, în fermele familiale la 5, și nici nu permitea valorificarea acestor porci, era numai pentru autoconsum. Noi am considerat că asta nu este bine, mai ales având în vedere că din consumul intern, 80% vine din import, deci noi am zis ca acea inițiativă a ANSVSA va extirpa în totalitate creșterea porcului în fermele mici, mijlocii, în gospodăriile populației și în fermele familiale. (…) așadar, am dat un raport favorabil pentru acea lege”, a precizat deputatul UDMR Könczei Csaba, unul dintre inițiatorii proiectului.

Acesta a precizat că, între timp, au existat discuții pe marginea proiectului de lege și cu Ministerul Agriculturii, și cu ANSVSA și, în urmă cu două săptămâni, s-a ajuns la un acord comun privind o formă finală, care a fost votată de către deputații din Comisia de agricultură.

„În proiectul legii, nu mai există nicio limită de creștere a numărului porcilor în orice fel de gospodărie sau în orice fel de fermă. Există impuse niste reguli elementare de securitate și pentru cei mai mici fermieri, și pentru cei mai mari, în funcție de mărimea fermei, și sunt niște reglementări draconice pentru transportatorii ilegali de animale, mai ales transportatorii de porcine pe teritoriul țării, că ei erau de fapt factorul principal de propagare a pestei porcine. Deci, transportul și comerțul ilegal cu porcine era vectorul principal de propagare a pestei porcine africane. Sunt sancțiuni draconice până la confiscarea autovehiculului, până la confiscarea și eutanasierea animalelor transportate ilegal”, a mai explicat parlamentarul.

Proiectul de lege, adoptat de Senat, urmează să fie votat într-o ședință ulterioară de plen, Camera Deputaților fiind for decizional.