FacebookTwitterLinkedIn

Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Mircea Fechet, a anunțat miercuri că Programul ‘„Casa Verde Fotovoltaice’” va dispune de un buget de două miliarde de lei în acest an. În cadrul unei conferințe de presă, ministrul a subliniat că obiectivul este acoperirea fiecărui acoperiș din România cu panouri fotovoltaice și că programul se va opri atunci când acest obiectiv va fi atins.

„Așa cum am mai spus-o și în trecut, ne oprim atunci când vom avea panouri fotovoltaice și pe ultimul acoperiș din România. Două miliarde este cu siguranță un buget-record, la fel și cum 1,75 miliarde a fost un buget-record pentru anul 2023, dar ne propunem să fim chiar mai ambițioși”, a declarat ministrul Fechet.

De asemenea, ministrul a anunțat că va fi deschisă o nouă sesiune „Casa Verde Fotovoltaice” în acest an, dacă se constată o capacitate de instalare suficientă pentru panourile fotovoltaice. Programul „Rabla Plus” va beneficia și el de un buget record de 1 miliard de lei, în creștere față de anul precedent.

În plus, un program nou, denumit „Rabla pentru tractoare și mașini agricole”, va fi implementat în 2024 cu ajutorul Administrației Fondului pentru Mediu (AFM). Acest program vizează finanțarea achiziției de tractoare și mașini agricole, oferind un ajutor de până la 30.000 de euro pentru fiecare fermier.

Alte programe anunțate includ finanțarea „Săptămânii Verzi” în școlile din România, eficiența energetică în clădirile publice și decontaminarea siturilor poluate, cu bugete alocate pentru fiecare inițiativă. Programul de construire a pistelor de biciclete va beneficia și el de o finanțare în valoare de 600 de milioane de lei.