FacebookTwitterLinkedIn

Departamentul Comerţului al Statelor Unite a anunțat că ritmul de creştere a economiei americane a încetinit în primul trimestru al acestui an, în condiţiile în care dobânzile mai mari au afectat piaţa imobiliară şi investiţiile companiilor, deşi consumul gospodăriilor s-a menţinut la un nivel solid.

Produsul Intern Brut al SUA a înregistrat un avans de 1,1% în perioada ianuarie-martie 2023, după o creştere de 2,6% în ultimele trei luni ale anului trecut şi un avans de 3,2% consemnat în perioada iulie-septembrie 2022. Aceste date sunt sub aşteptările analiştilor, care mizau pe o creştere economică de 2% în primul trimestru.

Departamentul Comerţului: „Creşterea PIB-ului reflectă o majorare a cheltuielilor de consum, a cheltuielilor publice şi a exporturilor, care au compensat scăderea investiţiilor private şi a pieţei imobiliare”, conform Agerpres.

În primele trei luni ale anului 2023, cheltuielile de consum, responsabile pentru aproximativ două treimi din activitatea economică SUA, au rămas la un nivel solid, înregistrând un avans de 3,7% în ritm anual, cea mai puternică creştere trimestrială din ultimii doi ani.

Totuși, investiţiile companiilor în echipamente au înregistrat cea mai mare scădere de la debutul pandemiei în timp ce scăderea investiţiilor în stocurile private a şters 2,26 puncte procentuale din PIB în primul trimestru.