FacebookTwitterLinkedIn

Mai mult de jumătate dintre produsele aparținând brandurilor Cris-Tim, Matache Macelaru’ și Obrăjori au certificarea internațională “fără gluten” obținută în urma auditului Asociației Române pentru Intoleranță la Gluten (ARIG). Această certificare este semnalizată pe ambalaje prin simbolul Spicului Tăiat (Crossed Grain), singurul standard internațional care certifică siguranța produselor fără gluten.

În cazul Cris-Tim, certificarea garantează că produsele pe care apare această siglă sunt fabricate într-un mediu necontaminat, pe o linie de producție dedicată acestui proces, folosind ingrediente care, la rândul lor, nu conțin gluten. Persoanele afectate de intoleranță la gluten au acum garanția că aceste produse pot face parte din dieta lor zilnică sănătoasă.

Programul european de certificare « fără gluten », Crossed Grain, demarează în România

„Încă din 2017, când am lansat Eticheta curată, am subliniat lipsa glutenului din produsele noastre. Știm că intoleranța la această proteină este o problemă în creștere, vedem asta și din întrebările pe care le primim de la consumatorii noștri, de aceea vrem să le oferim tuturor opțiuni sănătoase la raft. Cu cele peste 80 de sortimente de salamuri, șunci, specialități, cremwurști și alte mezeluri fără gluten, îi asigurăm pe cei care suferă de această afecțiune că pot consuma produsele pe care le iubesc fără grijă. Ne bucurăm să fim printre primii producători locali care au solicitat și obținut această certificare în România, la nivelul întregii game de produs.”, a declarat Radu Timis Jr.

Printre cele peste 80 de produse certificate cu simbolul Spicului Tăiat se numără Salamul Săsesc, salamul de vară, salamul bănățean, salamul potcoavă de la Cris-Tim, mușchiul țigănesc, mușchiul Azuga, mușchiul file afumat, cârnații oltenești și afumați de la Matache Măcelaru și multe alte sortimente. Produsele din gama Obrăjori, pentru copii, sunt și ele certificate “fără gluten”.

Intoleranța la gluten în România

Boala celiacă este o afecţiune autoimună declanşată de ingestia de gluten (proteină din grâu, secară şi orz) la persoanele cu predispoziţie genetică. La nivel european, afectează circa 1% din populaţie şi poate debuta la orice vârstă.

În România, numărul persoanelor care urmează o dietă fără gluten la recomandarea medicului este estimat la cca 1 milion de persoane, conform statisticilor ARIG. Dintre aceștia, cea mai mare parte sunt diagnosticați cu boala celiacă, alții suferă de diabet, tiroidă autoimună sau alte boli care predispun la sensibilitate față de consumul de gluten. În lipsa respectării regimului fără gluten, boala celiacă poate avea consecinţe de sănătate importante, cum ar fi osteoporoza, infertilitatea, avorturile repetate, anemia prin deficit de fier şi anumite forme de cancer. Astfel, garanția că produsele din alimentația zilnică sunt fără gluten este vitală și se obține numai  în urma auditului unor organisme certificate.

Happy Gluten Free 2019, singurul târg de produse fără gluten din România  

„Decizia Cris-Tim de a se adresa comunității intolerante la gluten cu produse certificate gluten-free este un pas spre normalitate pentru persoanele afectate de boala celiacă sau alte afecțiuni în care este recomandată dieta fără gluten. Cele 84 de produse Cris-Tim pentru care am emis licența Crossed Grain reprezintă un pas important în democratizarea dietei gluten-free pentru consumatorii români. Întreaga echipă Cris-Tim din fabrica Recunoștința s-a implicat ireproșabil pentru a se plia pe cerințele standardului Crossed Grain și le mulțumim! Pionieratul Cris-Tim ca primul producător de mezeluri din România care poartă sigla Crossed Grain reprezintă un pas uriaș pentru siguranța consumatorilor cu intoleranțe alimentare”, a declarat Iuliana Roibu Bonoiu, Președinte Asociația Română pentru Intoleranță la Gluten.

Asociația Română pentru Intoleranță la Gluten este singura asociație națională de pacienți cu boală celiacă din România acreditată de Asociația Societăților Europene de Celiachie (AOECS). Din 2019, Asociatia este acreditată oficial pentru certificarea producătorilor locali gluten free.

Simbolul Spicului Tăiat aparține Asociației societăților europene ale celiacilor (AOECS), o organizație umbrelă non-profit a 35 de societăți naționale europene ale persoanelor afectate de boala celiacă. Acest simbol poate fi utilizat doar de companiile care îndeplinesc cerințele standardului AOECS pentru alimentele fără gluten și garantează siguranța pentru consumatori. Este promovat de organizațiile pentru celiaci din întreaga lume și este recunoscut la nivel internațional.

Romînia a obținut pentru prima dată drepturile de certificare și acordare a simbolului Spicului Tăiat în ianuarie 2019, prin Asociația Română pentru Intoleranță la Gluten (ARIG), care oferă serviciile de testare și auditare.