FacebookTwitterLinkedIn

Sâmbătă și duminică, 18 – 19 mai 2019, are loc Happy Gluten Free, singurul târg anual de produse fără gluten din România, organizat de Asociația Română pentru Intoleranță la Gluten (ARIG) și Kaufland România, la World Trade Center București.

În cadrul târgului, peste 30 de expozanți sunt pregătiți cu produse și preparate fără gluten, cu activități și oferte dedicate celor care au nevoie de alimentație specială.

Conform estimărilor ARIG, peste 200.000 de români se confruntă cu intoleranța la gluten și boala celiacă, afecțiune autoimună declanșată de intoleranța la gluten.

În prima zi de târg, sâmbătă, 18 mai, la ora 13:00, persoanele care suferă de intoleranță la gluten pot afla informații de specialitate la conferința ,,Afecțiuni induse de gluten”, în cadrul căreia cinci medici vor prezenta și vor dialoga cu pacienții despre toate fațetele intoleranței, alergiei sau sensibilității la gluten. Programul complet cuprinde spectacole, live cooking, ateliere pentru copii, seminarii, activități și evenimente dedicate tuturor grupelor de vârstă:

Sâmbătă, 18 mai

10:00 – 18:00 Program vizitare târg
11:00 – 12:00 Deschiderea târgului Happy Gluten Free 2019 și lansarea caravanei naționale “România fără gluten”
12:00 – 13:00 – Spectacol interactiv pentru copii susținut de Juxi Magic “Măseluța Dodoluța”
13.00 – 16.00 – Ateliere pentru copii cu personaje Disney by Fetița Curcubeu
13.30 – 16.30 – Testare rapidă pentru boala celiacă (gratuită)
13.00 – 16.30 – Conferința medicală “Afecțiuni induse de gluten”
16.30 – 18.00 – Ateliere Live cooking

Duminică, 19 mai

10:00 – 18:00 Program vizitare târg
10:30 – 11:30 – Începerea pregătirilor pentru Guinness World Records “Cea mai mare porție de paste fără gluten din lume”
11.30 – 12.30 – Ateliere pentru copii – Laboratorul Juxi Magic – “Plasticul din jurul nostru” (teorie, experimente, atelier de reciclat)
12.30 – 13. 00 – Lectură de carte “Mami, te vreau lângă mine!” susținută de Dana Predu
13.00 – 13.30 – Live Cooking
14.00 Echipa Chef Foa, ARIG și Kaufland România prezintă “Cea mai mare porție de paste fără gluten din lume”
14.30-16.00 Sesiune foto & servirea celor 1.200 de porții de paste
16.00 – 17.00 – Omologarea recordului Guinness
17.00 – 18.00 – Muzică live: concert Adda
17.00 – 18.00 – Sesiune foto
18.00 – Închiderea Târgului Happy Gluten Free 2019

 

 Duminică, Chef Foa gătește un nou record Guiness

Evenimentul marcant va avea loc duminică, 19 mai, când târgul Happy Gluten Free intră în Guinness World Records. Pentru acest record, Chef Foa va găti cea mai mare cantitate de paste fără gluten din lume folosind pastele fără gluten K-free, disponibile exclusiv în rețeaua Kaufland la nivel național. Recordul va fi omologat de reprezentanții Guinness prezenți la eveniment, iar toți cei prezenți la târg sunt invitați să participe la Marea Degustare – cel mai mare prânz gluten free din lume.

Prima caravană națională de depistare a intoleranței la gluten: ,,România fără Gluten

În cadrul târgului, ARIG și Kaufland România lansează caravana ,,România fără Gluten”, care va ajunge în 10 orașe din România, va oferi testări gratuite și va pune bazele diagnosticării corecte și a informării pacienților cu privire la boala celiacă și la abordarea corectă a dietei fără gluten.

Caravana va ajunge în lunile mai, iunie și iulie în București, Constanța, Iași, Brașov, Cluj-Napoca, Târgu Mureș, Oradea, Timișoara, Sibiu și Craiova.

Ideea caravanei ”România fără Gluten” a pornit de la o serie de nevoi pe care ARIG le-a identificat de-a lungul ultimilor ani și a căror rezolvare a dictat principalele obiective ale acestei campanii:

  • Prezentarea de informații corecte despre dieta fără gluten, de la necesitatea impunerii acesteia și până la conținuturile ei
  • Testarea a 1.000 de persoane cu risc de boală celiacă
  • Pregătirea a peste 50 de medici specialiști printr-un curs de specialitate pentru familiarizarea cu ghidurile de diagnostic ale bolii celiace

Caravana ”România fără Gluten” pune bazele unei rețele naționale de medici specializați în boală celiacă, prezintă populației caracteristicile persoanelor care au risc de a avea sau de a dezvolta boala celiacă și informează despre importanța dietei fără gluten în boala celiacă.

Despre intoleranța la gluten și boala celiacă

Boala celiacă este o afecțiune autoimună, provocată de intoleranța la gluten, care poate apărea la orice vârstă și care afectează peste 200.000 de români, conform estimărilor Centrului de Management pentru Boală Celiacă.

Singurul tratament al acesteia este dieta strictă fără gluten pentru tot restul vieții. În acest moment, la nivel mondial, doar 12% – 15% dintre persoanele cu boala celiacă ajung să fie diagnosticate. În absența diagnosticului corect, persoanele dezvoltă afecțiuni autoimune invalidante care, netratate, pot duce la deces.

Diagnosticarea intoleranței la gluten este esențială: studiile arată că cei mai mulți dintre cei care suferă de boala celiacă sunt diagnosticați greșit și tratați pentru alte afecțiuni, lucru care le afectează calitatea și durata vieții, precum și capacitatea de a funcționa din punct de vedere social.