FacebookTwitterLinkedIn

Observatorul European al Audiovizualului, parte a Consiliului Europei, a lansat în timpul MIPTV Cannes din Franța (care se desfășoară între 4-6 aprilie) raportul „Producția de ficțiune audiovizuală în Europa – cifre 2020”. Raportul analizează volumul, formatele, originea și producătorii de filme și seriale TV originale europene, lansate în TV și SVOD între anii 2015 și 2020.

Potrivit raportului, peste 1.000 de titluri, 20.000 de episoade și 13.000 de ore de film au fost produse în fiecare an, în Europa. Din cauza producției locale reduse, România nu apare distinct în Raportul OEA fiind inclusă în categoria „Others”, notează Media Expres.

Soap opera cu difuzare zilnică reprezintă 9% din sezoanele produse, dar 60% din totalul de ore produse, în vreme ce au suferit de întreruperi ale filmărilor cauzate de COVID.

Între timp, formatele cu un număr mai mic de episoade au continuat să crească, deși într-un ritm mai lent. Cifrele sugerează, de asemenea, o tendință de scădere a filmelor TV, sugerând o posibilă tendință de înlocuire a producției de filme cu cea de seriale în cazul televiziunilor.

Germania este cea mai mare țară de producție de ficțiune din Europa după numărul de sezoane TV și filme TV produse, dar Regatul Unit este cel mai mare producător de sezoane cu 2 până la 13 episoade, care au crescut în 2020. Cifrele sugerează de asemenea un boom de producție în Spania și în țările scandinave.