FacebookTwitterLinkedIn

Dacă producătorii mondiali de automobile cred că își pot extinde dominația în China în era mașinilor electrice, aceștia ar putea fi supuși unui șoc. Regi ai erei combustibililor fosili, cum ar fi General Motors și Volkswagen, rămân în urma jucătorilor locali pe piața în plină expansiune a vehiculelor electrice din China.

În primele patru luni ale anului 2022, numărul de vehicule electrice pure și hibride plug-in s-a dublat cu peste un an mai devreme la 1,49 milioane de mașini, potrivit datelor Asociației Chinei a Producătorilor de Automobile. Tehnologiile mai curate au reprezentat 23% din piața auto pentru pasageri din China, unde vânzările totale de vehicule au scăzut cu 12%, reflectând o scădere abruptă a cererii de mașini pe benzină, conform Reuters.

Nu există mărci străine printre primii 10 producători de automobile din segmentul vehiculelor cu energie nouă anul acesta, cu excepția notabilă a pionierului electric american Tesla, pe locul trei, potrivit datelor Asociației Chinei pentru Autoturisme. Toate celelalte sunt mărci chinezești, de la BYD și Wuling la Chery și Xpeng. Liderul chinez BYD a vândut aproximativ 390.000 de vehicule electrice în țară în acest an, de peste trei ori mai multe decât liderul global Tesla.

Brandurile globale au dominat în China încă din anii 1990, câștigând de obicei o cotă colectivă de 60-70% din vânzările de mașini de pasageri în ultimii ani. În primele patru luni ale anului 2022, acestea au deținut 52% din vânzări, ponderea lor lunară în aprilie fiind de 43%. Semnalând amploarea provocării cu care se confruntă producătorii auto tradiționali, CEO-ul Nissan, Makoto Uchida, a declarat că unele mărci ar putea dispărea în trei până la cinci ani în China. „Mărcile locale devin din ce în ce mai puternice”, a spus Uchida, care a fost fost șef al Nissan China, adăugând că calitatea vehiculelor electrice de la producătorii chinezi s-a îmbunătățit rapid, progresele fiind înregistrate în intervalul de luni.

Bill Russo, un fost director Chrysler, care acum conduce compania de consultanță Automobility din Shanghai, a declarat că mărcile globale trebuie să schimbe rapid situația, deoarece controlează mai puțin de 20% din singura piață auto în creștere din China. „Mărcile chineze câștigă cursa mașinilor electrice”, a spus Russo, adăugând că trecerea consumatorilor către mașini care sunt în esență smartphone-uri pe patru roți părea ireversibilă și că producătorii de mașini tradiționali au probleme să țină pasul. „Cred că este o schimbare seculară către high-tech”, a spus el despre cererea consumatorilor pentru o „experiență de servicii digitale centrată pe utilizator”, cu accent pe interfață, conectivitate și aplicații. „Companiile tradiționale nu sunt native high-tech”.

Mărcile Grupului Volkswagen, inclusiv Volkswagen, Audi, Bentley, Lamborghini, Porsche și Skoda, au condus piața în mare parte din ultimele două decenii, alături de mărcile General Motors precum Buick, Chevrolet și Cadillac. Cele două grupuri globale au avut cote globale de piață auto de aproape 13% și, respectiv, 12% în China, anul trecut, potrivit LMC Automotive. Gigantul din Detroit deține, de asemenea, o participație de 44% în societatea controlată local SAIC-GM-Wuling Auto și include vânzările sale în numere de grup, deși SGMW nu produce mărci americane, ci doar mașini Wuling și Baojun.

GM se concentrează acum pe câștigarea cumpărătorilor mai tineri din orașele mari, care până acum și-au respins în mare măsură modelele, potrivit a două persoane familiarizate cu afacerile producătorului auto din China. Grupul a anunțat planuri de electrificare pentru a cheltui peste 35 de miliarde de dolari la nivel global până în 2025, inclusiv peste 30 de vehicule electrice noi, peste 20 dintre ele în China, începând din acest an cu lansarea SUV-ului crossover Cadillac Lyriq complet electric.

Volkswagen, care cheltuiește aproximativ 55 de miliarde de dolari la nivel global pe vehicule electrice până în 2026, și-a lansat noua generație devehicule electrice din China la începutul anului trecut, dar a ratat obiectivul de a vinde între 80.000 și 100.000 de mașini anul trecut. Compania își propune să vândă între 160.000 și 200.000 ID. mașini anul acesta, deși s-au vândut doar 33.300 până în aprilie.

O preocupare cheie pentru mărcile străine, potrivit unuia dintre persoanele apropiate GM și un insider Volkswagen, este că noile lor vehicule electrice sunt proiectate mai mult pentru piețele americane și europene, cu un accent mai mare pe performanță și durabilitate. „În majoritatea orașelor mari din China, traficul este atât de aglomerat, oamenii nu pot conduce nici măcar cu 60 km/h în majoritatea zilelor”, a spus sursa apropiată GM, care este familiarizată cu planurile de produse ale producătorului auto și cu procesele de dezvoltare a produselor.

Volkswagen a spus că cererea NEV din China este strâns legată de tema mașinilor inteligente, adăugând că investește în cercetare și dezvoltare locală, în special în software. „Strategia noastră ne va permite să ne atingem obiectivele ambițioase în China. Până în 2030, dorim, de asemenea, să fim lideri de piață în domeniul vehiculelor electrice și astfel să ne asigurăm că Volkswagen rămâne numărul unu în China în viitor”, a adăugat compania într-un comunicat.