FacebookTwitterLinkedIn

Fondatorii startup-ului de tip blockchain OpenSea s-au alăturat clubului miliardarilor, după o nouă rundă de finanțare anunțată în această săptămână, care evaluează compania la 13,3 miliarde de dolari, în creștere față de evaluarea de 1,5 miliarde de dolari din urmă cu doar șase luni. Cu pachete de acțiuni de 18,5% în OpenSea, cofondatorii Devin Finzer și Alex Atallah au o avere de aproximativ 2,2 miliarde de dolari fiecare. 

Fondat în urmă cu patru ani, startup-ul din New York a fost unul dintre primii jucători pe piața NFT, care a decolat la începutul anului 2021. Abreviere pentru non-fungible tokens, NFT sunt fișiere utilizate pentru a urmări proprietatea asupra activelor digitale unice precum arta și muzica, pe un registru cunoscut sub numele de blockchain. OpenSea se autoproclamă ca o platformă pe care membrii pot crea, cumpăra și vinde tot felul de NFT- în schimbul unui comision de 2,5% din fiecare vânzare, notează Forbes.com.

OpenSea a crescut rapid în ultimul an. În martie, echipa de cinci persoane număra aproximativ 4.000 de utilizatori activi care făceau tranzacții lunare de 1,1 milioane de dolari. Până în iulie, OpenSea încheiase o rundă de finanțare de 100 de milioane de dolari și a înregistrat tranzacții în valoare de aproximativ 350 de milioane de dolari în acea lună. Luna următoare, tranzacțiile au atins 3,4 miliarde de dolari – o creștere de zece ori, care a adus companiei venituri de 85 de milioane de dolari din comisioane.

Piața NFT a încetinit ușor în lunile care au urmat, înainte de a-și relua evoluția rapidă, din nou, în decembrie. OpenSea a procesat luna trecută vânzări în valoare de peste 3,3 miliarde de dolari, generând venituri de aproximativ 82,5 milioane de dolari. Astăzi, compania are peste 70 de angajați.

OpenSea se confruntă cu o concurență sporită, inclusiv din partea gigantului cripto Coinbase, care în octombrie a anunțat planuri de a lansa propria bursă pentru NFT. Criticii au semnalat, de asemenea, potențialul de fraudă și escrocherii în lumea NFT. Chiar săptămâna trecută, o galerie de artă din New York a susținut că i-au fost furate NFT-uri în valoare de 2,2 milioane de dolari și listate pe OpenSea.

Viitorul arată și mai bine, după ce NFT-uri în valoare de aproximativ 23 de miliarde de dolari au fost vândute în anul 2021, conform datelor monitorizate de DappRadar.