FacebookTwitterLinkedIn

Mizând pe nevoia de spații de birouri de calitate în Iași, unul dintre principalii poli economici din țară, investitorul imobiliar Prime Kapital a demarat Silk District, un proiect mixt de amploare care va include 5 clădiri de clasa A, cu o suprafață totală de 104.400 mp. 

Prima fază, de peste 20.000 mp, se află în prezent în construcție și va fi finalizată anul viitor, împreună cu prima fază de rezidențial, explică Maggie Kitshoff, Partener Office și Rezidențial la Prime Kapital.

“Prin proiectul de regenerare urbană Silk District rămânem consecvenți în promisiunea noastră de a oferi spații de locuit și de lucru remarcabile, ca parte a unui cartier integrat, care va avea un impact economic și social pozitiv semnificativ, pe termen lung. (…) Analiza pe care am făcut-o pe piața de birouri din Iași indică o ofertă redusă de birouri moderne, Clasa A, și o cerere în creștere pe termen mediu și lung. Pe lângă cele două componente, de birouri și rezidențial, la Silk District, dezvoltăm o întreagă infrastructură pentru a veni în sprijinul comunității, cum ar fi spații verzi și de agrement, servicii, centre comunitare și săli de fitness și cuburi educative”, punctează reprezentanta Prime Kapital.

Iași s-a clasat pe locul doi în rândul centrelor regionale de afaceri din România în prima jumătate a anului, cu un procent de 31% din totalul spațiilor de birouri închiriate în primele șase luni, în afara Capitalei, potrivit unei analize recente făcute de Fortim Advisors. Astfel, în afara Bucureștiului s-au închiriat spații moderne de birouri cu o suprafață totală de 27.993 mp net take-up și 33.993 mp, cu tot cu renegocieri. Primele trei mari orașe din top, Timișoara, Iași și Cluj-Napoca au cumulat 98% din cerere. Iar dacă în București a scăzut ponderea companiilor din domeniul IT&C în rândul chiriașilor noi, la circa o treime din cererea totală, în restul țării ponderea companiilor de IT&C este mult mai mare, de 83%. 

Dintre companiile care au găsit la Iași un teren propice pentru dezvoltarea afacerii lor se numără și Amazon, care a închiriat trei din cele patru clădiri ale proiectului dezvoltat de grupul Iulius, Palas Campus, dar la Iași își desfășoară activitatea și  Microsoft, AMD, Visma și altele. 

Potrivit lui Maggie Kitshoff, chiriașii vizați de Prime Kapital pentru proiectul de office Silk District nu fac parte dintr-o industrie anume, “ci mai degrabă ne dorim să atragem lideri de business care se străduiesc să le ofere echipelor lor spații de lucru de calitate în clădiri de birouri de top.” Unul dintre factorii de diferențiere  ai ansamblului va fi oferirea de soluții de parcare dedicate pentru chiriași (raport 1:50), acces direct la transportul public și o infrastructură excelentă, cu posibilitatea de extindere suplimentară a rețelei. 

Suprafața dedicată birourilor pe un singur etaj va ajunge până la 9.000 mp, oferind compartimentare flexibilă și opțiuni de extindere pentru chiriași. 

Prime Kapital acționează ca dezvoltator principal, dar apelează și la subcontractori specializați pentru realizarea acestui proiect de anvergură. “În prezent avem la fața locului aproximativ 150 de muncitori calificați (un număr care probabil se va tripla în următoarele șase luni), la care se adaugă 500 de profesioniști angajați de noi și diverși prestatori de servicii specializați.” (M.K.)

1.000 de unități locative până în trimestrul II din 2023

În ceea ce privește componenta rezidențială, Prime Kapital mizează pe un interes ridicat, timp de mulți ani de acum înainte, pentru apartamente și locuințe de calitate în Iași. Compania deține autorizațiile de construire pentru primele două faze de rezidențial. “Urmărim să avem aproape 1.000 de unități în construcție până în trimestrul al II-lea al anului viitor, pe lângă dezvoltarea birourilor.”, afirmă Maggie Kitshoff.

Din prima fază a componentei rezidențiale, aflată în derulare, peste 70% din unități sunt vândute, iar investitorul se pregătește să înceapă lucrările la Faza 2, pentru care a obținut deja autorizația de construire. 

“Ieșenii vor putea vedea schimbări importante în lunile următoare și vor putea aprecia amploarea proiectului. Lucrările subterane durează mult și sunt foarte tehnice, dar apoi structurile clădirilor sunt ridicate rapid. Cu o fază de birouri și două faze rezidențiale în construcție, noile clădiri vor se vor evidenția în lunile următoare. Suntem încrezători că livrările vor fi conforme cu estimările”, conchide reprezentanta Prime Kapital.