
NTT DATA, lider global în infrastructură și servicii IT, a lansat marți, 11 aprilie 2023, proiectul ClujID, menit să inoveze serviciile publice oferite cetățenilor de către Primăria Municipiului Cluj-Napoca, prin utilizarea celor mai moderne instrumente digitale disponibile în ecosistemul companiei.
Proiectul este sprijinit de Ministerul japonez al Afacerilor Interne și al Comunicațiilor (MIC) și beneficiază de colaborarea unui partener cheie de implementare, QUNIE CORPORATION, o firmă japoneză de consultanță în afaceri a grupului NTT DATA, comisionată direct de către MIC.
Aplicația va contribui la eliminarea proceselor individuale și repetitive de certificare atunci când cetățenii accesează serviciile publice și prin reducerea mobilității inutile în oraș cauzate de necesitatea de a accesa fizic serviciile publice, contribuind astfel la realizarea dublei tranziții (verde și digitală).
„Identitatea digitală, ca mijloc de acces la serviciile publice, este un instrument esențial pentru a ca cetățenii noștri să poată alege mediul online pentru rezolvarea nevoilor lor și pentru a reduce deplasările inutile în oraș, care contribuie semnificativ la poluare. Gradul ridicat de deschidere față de adoptarea instrumentelor digitale în Cluj-Napoca, precum și angajamentul autorităților locale și al ONG-urilor de a asigura accesul și incluziunea față de transformarea digitală, plasează ClujID ca o necesitate pentru toți actorii sociali din oraș. Adoptarea sa la scară largă va stimula, de asemenea, alfabetizarea digitală a întregii comunități, ceea ce este vital în actuala eră digitală” a declarat Emil Boc, primarul municipiului Cluj-Napoca.
„Identitatea digitală este o componentă esențială a vieții noastre moderne“, a declarat Maria Metz, CEO NTT DATA Romania. „Considerăm că este responsabilitatea noastră, în calitate de companie inovatoare în domeniul IT, să încurajăm adoptarea unor standarde noi și performanțe de identitate digitală în Cluj-Napoca. În acest fel, ne putem asigura că aducem o contribuție cât se poate de relevantă la nivel de protecție digitală și că cetățenii pot beneficia de servicii publice sigure, digitale, automatizate și integrate.”
Inițiativa face parte din misiunea mai largă a Primăriei Cluj-Napoca de a adresa nevoia de transformare digitală a orașului cu soluții personalizate și create local. Printre direcțiile strategice ale autorităților locale din Cluj-Napoca se numără Strategia Integrată de Dezvoltare Urbană (SIDU), ce presupune implementarea unei biblioteci de identitate digitală, cu integrare de baze de date interinstituționale, respectiv Strategia de Transformare Digitală, axată pe interconectivitate, inovare, cooperare și protejarea datelor cetățenilor prin intermediul securității cibernetice.