FacebookTwitterLinkedIn

Cel mai recent exemplu al modului în care prețurile record alimentează un val de infracțiuni este cazul unui nou furt impresionant de ulei de măsline în Spania.

De această dată, valoarea pagubei depășește peste o jumătate de milion de dolari, informează Bloomberg.

O cantitate de aproximativ 50.000 de litri de ulei de măsline extra virgin a dispărut în dimineața zilei de 30 august de la o presă din regiunea Cordoba, din Spania. Hoții au încărcat uleiul, cu o valoare de 500.000 de euro, în două cisterne, un jaf care potrivit unei organizații a producătorilor locali a durat aproximativ două ore.

Furturile în industria alimentara nu sunt ceva nou, însă valul de infracțiuni recente ce au vizat uleiul de măsline demonstrează cum acest produs a devenit „unul fierbinte” pe măsură ce seceta din Spania a dus la explozia prețurilor. Furturile și vânzarea de produse frauduloase în magazine reprezintă o nouă bătaie de cap pentru producătorii care se luptă în paralel cu vremea extremă, costurile ridicate și îngrijorările cu privire la evoluția cererii, pe măsură ce cumpărătorii afectați de scumpiri vor reduce cheltuieile.

„Toată lumea este îngrijorată pentru că prețurile vor continua să crească, iar uleiul de măsline a devenit cu adevărat un fel de aur lichid”, spune Martin Parra, manager la Marin Serrano El Lagar SL, firma care a fost victima furtului.

Acest nou fenomen se suprapune contextului nu tocmai favorabil al acestei industrii. Seceta devastatoare a redus la jumătate producția Spaniei în sezonul 2022-2023, iar provocările pe partea de producție din Italia au limitat livrările globale. Valurile de căldură din acest an amenință și apropiata recoltă din Spania, iar organizația fermierilor ASAJA se așteaptă la o recoltă slabă și în acest an.

În aceste condiții, în sudul Spaniei prețurile spot la uleiul de măsline s-au dublat față de începutul anului trecut. Costul unei sticle de ulei de măsline extra virgin a crescut cu aproximativ 15% numai de la mijlocul lunii iulie, în supermarketurile din Spania, susține asociația pentru protecția consumatorilor OCU.

În mod frecvent, prețurile mari la materii prime încurajează infracționalitatea, de la platină și până la cupru sau plumb. În cazul măslinelor, hoții vizează atât fructele proaspăt culese sau care sunt încă pe ramurile arborilor, precum și uleiul procesat. Aproximativ 259.000 de kilograme de măsline au fost furate în regiunea Jaen din Spania în sezonul 2022-2023, în creștere cu 29% față de sezonul precedent, potrivit statisticilor guvernamentale.