FacebookTwitterLinkedIn

Prețurile ridicate la zahăr și etanol au ajutat producătorul de zahăr Tereos să compenseze majorarea costurilor de producție, compania raportând astfel rezultate semestriale solide.

Tereos, al doilea mare producător de zahăr din lume în funcție de volumul producției, a înregistrat în perioada aprilie-septembrie 2022 un profit net de 133 milioane de euro, față de pierderi de 50 milioane de euro în urma cu un an, prețurile mai ridicate compensând creșterea costurilor cu energia și materiile prime, transmite Reuters.

De asemenea, câștigurile ajustate înainte de taxe, dobânzi, depreciere și amortizare (EBITDA) au urcat cu 132%, ajungând la 464 milioane de euro.

De asemenea, datele arată că datoria netă a grupului a scăzut cu 128 milioane de euro față de anul trecut, la 2,24 miliarde de euro, dar la 31 martie 2023 datoria neta ar urma să fie mai ridicată decât la 31 martie 2022, din cauza costurilor mai mari.

În luna octombrie, Tereos, care a deținut până acum fabrica de la Luduș, anunța că va majora prețul la care cumpără sfecla de zahăr de la membrii săi cu 40% față de anul trecut.

În sezonul octombrie 2022 – septembrie 2023, Comisia Europeană se așteaptă ca producția de zahăr să scadă cu 6,9%, la 15,5 milioane de tone, în timp ce consumul de zahăr ar urma să se situeze la aproximativ 16,6 milioane de tone.