FacebookTwitterLinkedIn

Preţul barilului de motorină pe piaţa Statelor Unite a ajuns la nivelul record de 140 de dolari, iar în Europa, preţurile de referinţă au crescut cu 60% în ultimele luni. Prelungirea de către Arabia Saudită şi Rusia a reducerilor de producţie până la sfârşitul lui 2023, pune companiile de rafinare în imposibilitatea de a onora cererea crescută.

Motorina este carburantul folosit de camioanele care, de regulă, transportă mărfurile de la producători la comercianţi, iar creşterea costurilor acesteia se regăseşte în preţurile plătite de populaţie pentru bunurile şi serviciile de larg consum, notează RRA.

Cel mai recent raport al Agenţiei Internaţionale a Energiei estimează că, în acest an, consumul mondial de motorină a crescut cu 100.000 de barili pe zi. Consumul de benzină a crescut cu aproape 500.000 de barili zilnic, iar cel de combustibil pentru aviaţie şi kerosen a crescut cu peste un milion de barili pe zi.

Şi în România, preţul motorinei a crescut cu 2,3% în ultima lună, ajungând la o medie de 7,60 lei pentru un litru de motorină standard.