FacebookTwitterLinkedIn

Cotația grâului pe cele două burse importante, Chicago și Euronext, a scăzut la începutul acestei săptămâni, pe fondul demarării campaniei de recoltare din SUA și datorită condițiilor meteo mai bune.

Grație tranzacțiilor cu cantități semnificative de la finalul lunii mai, piețele mondiale de grâu au început să reacționeze pozitiv. La începutul săptămânii, cotația grâului pe cele două burse importante, Chicago și Euronext, a scăzut, notează AgriCensus, agenția de raportare a prețurilor de referință pentru piețele agricole în vrac.

Conform statisticilor, marți, cotația grâului a scăzut cu până la sașe procente ca urmare a campaniei în forță în ceea ce privește recoltarea din SUA, dar și datorită condițiilor meteo favorabile. Pe bursa europeană (Euronext) cotația a scăzut sub 400 de euro pe tonă.

Referitor la contractele futures pentru SRW (soft red winter – grâu roșu de iarnă) de la Chicago, acestea erau în data de 31 mai 2022, ora 13: 15 Eastern Time (ora SUA) cu 5-6% sub tranzacțiile anterioare. Pentru livrările din luna iulie, grâul s-a tranzacționat la 10,88 dolari/bushel (aproximativ 27 de kilograme), iar pentru septembrie la 10,98 dolari pe bushel.

Contractele futures HRW (hard red winter) de la Chicago erau, de asemenea, în scădere cu aproximativ 5% față de tranzacțiile din vinerea trecută. Pentru luna iulie, prețul era de 11,706 dolari/bushel, iar pentru luna septembrie de 11,772 dolari pe bushel.

În Europa, pe bursa Euronext de la Paris, contractele futures pentru luna septembrie pentru grâul de morărit au coborât sub pragul de 400 euro tona, stabilindu-se la 392,25 euro tona.