FacebookTwitterLinkedIn

Timp de cel puțin un deceniu, formula Burger King de expansiune europeană s-a bazat pe un parteneriat de tip joint-venture, inclusiv un master francizat, pentru a deschide și a opera noi locații. Lanțul de fast-food are o problemă în Rusia, deoarece nu a reușit să iasă din parteneriatul prin care operează în această țară sau să-și închidă cele aproximativ 800 de locații francizate în urma invaziei Rusiei din februarie a Ucrainei.

Burger King a oprit sprijinul corporativ pentru locațiile sale din Rusia în martie. Compania-mamă Restaurant Brands International Inc (RBI), care a fost înființată în 2014, când Burger King a fuzionat cu Tim Hortons, a declarat pe 17 martie că încearcă să-și vândă pachetul de acțiuni din joint venture-ul din care face parte. Cu toate acestea, sancțiunile actuale ale țărilor occidentale împotriva Rusiei limitează drastic grupul de posibili cumpărători.

O parte a problemei, au spus avocații săptămâna aceasta, este complexitatea acordului său de franciză, care îi permite lui Burger King să profite de pe urma vânzărilor fără riscul de a-și folosi propriul capital. Spre deosebire de rivalul McDonald’s Corp, care deține marea majoritate a locațiilor sale din Rusia și care intenționează să le vândă unui francizat existent, societatea-mamă a Burger King din Toronto nu deține niciunul dintre propriile restaurante în Rusia.

„Există o situație contractuală și legală foarte complexă în acest moment, care nu oferă francizaților și francizorilor din Rusia nicio opțiune bună”, a spus Liz Dillon, partener la Lathrop GPM din Minneapolis. Potrivit unei scrisori deschise din 17 martie adresată angajaților de către președintele RBI International, David Shear, RBI deține un pachet de 15% din Burger King Russia Ltd, joint venture-ul său din Rusia. Alți parteneri sunt banca de stat rusă VTB, care a fost sancționată de Statele Unite și Uniunea Europeană, și firma de capital privat și de gestionare a activelor Investment Capital Ukraine (ICU) cu sediul la Kiev, se arată în scrisoarea lui Shear.

Un francizor „nu poate opri fizic sau legal un francizat să opereze dacă dorește să facă acest lucru” în situația actuală, a declarat Lee Plave, avocat la Plave Koch PLC din Virginia. „Soluțiile legale disponibile necesită timp și chiar și atunci când sunt urmărite, se va ajunge într-o sală de judecată rusă pentru a executa un ordin, ceea ce este o perspectivă puțin desirabilă în acest moment”.

Părăsirea Rusiei expune, de asemenea, companiile la o nouă lege care câștigă teren acolo, care ar permite guvernului să sechestreze activele locale ale companiilor occidentale care părăsesc țara, adăugând presiune asupra companiilor pentru a rămâne.