FacebookTwitterLinkedIn


Prețul în creștere al gazelor naturale determină creșterea costurilor de producție și de transport în SUA, iar situația va persista, pentru că Statele Unite vor continua să exporte gaze în Europa, pentru a compensa deficitul generat de sancțiunile aplicate de Vest împotriva Rusiei.

Prețul gazelor naturale s-a dublat anul acesta în Statele Unite cu mult mai mult decât a crescut prețul benzinei și al motorinei, care a stârnit furia americanilor împotriva sectorului energetic și al guvernului.

Mulți executivi ai companiilor industriale cred că Statele Unite, odată un mare importator de gaze naturale, ar trebui să oprească exportul de gaze și să își prioritizeze propriile nevoi. Dar producătorii de gaze naturale sunt cei care pun presiune pentru capacitate crescută la export și pentru mai multe permise de forare.

Producția de gaze naturale în locațiile-cheie din SUA a încetinit în acest an, în parte din cauza capacității insuficiente. Vremea rea a contribuit de asemenea negativ la producție și a determinat creșterea cererii.

Invazia Ucrainei de către Rusia și sancțiunile care au urmat după aceasta au determinat un deficit profund simțit deja al exporturilor SUA de gaz lichefiat. Fabricile care product gaze naturale lichefiate (LNG) consumaseră deja 15% din producția de gaze până la mijlocul lunii martie.

Prețurile crescute ale gazelor determină creșteri și pentru industria chimică – mai ales pentru fabricile care product poliuretani necesari la fabricarea electronicelor, materialelor și a mobilei, a declarat pentru Reuters Peter Huntsman, chief executive al Huntsman Corp. “Consumatorii vor simți șocuri ale prețurilor,” a spus el. 

Huntsman Corp a înregistrat peste $1.5 miliarde în creșterea materiilor prime anul trecut, majoritatea generate de creșterea prețurilor la energie.

“Sectorul producției nu mai poate investi și nici crea locuri de muncă fără asigurarea din că prețurile gazelor naturale și ale electricității nu vor fi puse în pericol din cauza exporturilor de LNG,” a spus Paul Cicio, președinte al IECA – Industrial Energy Consumers of America. IECA dorește ca Washington să oprească permisele de export de LNG până când rezervele de gaze ale SUA vor fi reconstruite.