FacebookTwitterLinkedIn

Preţul gazelor în Europa a urcat luni cu 30%, după ce Rusia a anunţat că livrările prin gazoductul Nord Stream rămân oprite pe termen nelimitat, sporind temerile privind perturbările şi raţionalizarea gazelor în perioada de iarnă, potrivit Reuters.

Rusia ar fi trebui să reia sâmbătă exportul prin gazoductul Nord Stream dar nu a respectat termenul limită, din cauza unor scurgeri de ulei detectate în timpul lucrărilor de mentenanţă la unica staţie de comprimare aflată încă în funcţiune.

Cotaţiile gazelor au urcat luni la 272 euro/MWh la bursa olandeză, unde se stabilesc preţurile de referinţă pentru gazele naturale în Europa.

În primăvară, cotaţiile au atins nivelul record de aproape 335 de euro/MWh.

Decizia Moscovei a coincis cu anunţul G7 privind un plan care vizează plafonarea preţurilor produselor petroliere din Rusia, începând cu decembrie.

“Este dificil transportul gazelor şi devine din ce în ce mai dificilă înlocuirea gazelor care nu vin din Rusia”, a apreciat Jacob Mandel, analist la Aurora Energy Research.

În 9 septembrie este programată reuniunea miniştrilor Energiei din UE pentru a discuta măsuri concertate de răspuns la creşterea preţurilor gazelor şi electricităţii.