FacebookTwitterLinkedIn

Prețul gazelor naturale din Europa a scăzut luni dimineaţă la cel mai redus nivel din ultima lună, pe fondul creşterii încrederii în stabilizarea aprovizionării cu energie pentru restul iernii.

La bursa de profil TTF de la Amsterdam, unde se stabilesc preţurile de referinţă pentru Europa, cotaţiile gazelor cu livrare în luna următoare erau în scădere până la 52,38 euro/ MWh, potrivit Agerpres.

Temerile Europei privind întreruperile alimentării cu electricitate şi raţionalizarea energiei nu s-au materializat datorită unei combinaţii de factori.

Vremea blândă a redus cererea pentru energie termică, în timp ce continentul a importat gaze naturale lichefiate (GNL) pentru a compensa sistarea importurilor Rusia.

Stocurile de gaze sunt acum la un nivel mult mai ridicat decât în mod obişnuit în această perioadă a anului.

În plus, câteva reactoare nucleare sunt din nou operaţionale în Franţa, iar punerea în funcțiune a centralei nucleare germane Emsland, înainte de închiderea sa finală prevăzută în aprilie, alături de subsidiara din Slovacia, a participat la asigurarea aprovizionării cu energie.

Separat, terminalul GNL Freeport LNG din Texas este aproape de reluarea completă a operaţiunilor, după ce a fost închis în urma unei explozii în vara anului trecut.

Unii analişti se aşteaptă ca acest terminal de gaze lichefiate să reia exporturile la finele lunii februarie sau începutul lui martie.

Preţul gazelor ar putea continua să scadă în zilele următoare, în condiţiile în care temperaturile din Europa vor creşte.

Livrările consistente de gaze lichefiate şi gradul ridicat de umplere a depozitelor de gaze conferă Europei încrederea necesară că va traversa restul iernii fără probleme în aprovizionare cu energie.

Preţul gazelor scade, ceea ce a mai eliminat o parte din îngrijorările cu privire la inflaţie şi economia europeană.