FacebookTwitterLinkedIn

Produsele alimentare au înregistrat scumpiri pe linie la începutul lui 2022, potrivit datelor Institutului Național de Statistică (INS), creșterea prețurilor de consum a fost de 3,13% în februarie față de luna decembrie 2021 și aproape 2% față de luna ianuarie.

În topul scumpirilor se regăsesc produsele de morărit și panificație (+3,9%), pâinea (+4,01%), legumele și conservele de legume (+8,65%). În cazul uleiului, produs care anul trecut s-a scumpit cu peste 26%, începutul de an a venit cu noi creșteri de preț, datele INS indicând un plus de 3,38%.

Mai mult costă și carnea proaspătă, cele mai mari scumpiri fiind înregistrate în cazul celei de pui. În luna februarie, aceasta costa cu 3,28% mai mult raportat la decembrie 2021 și 7% peste nivelul din februarie 2021.

Per total însă, prețurile tuturor alimentelor monitorizate de INS au crescut considerabil față de anul trecut, media calculată de autorități fiind de 8,84% în februarie 2022 față de februarie 2021.

Toate produsele de bază au acum prețuri mai mari, datele INS arătând pentru ultimul an o scumpire de 16,3% pentru un kilogram de făină, de19,2% pentru mălai, 13,4% pentru pâine, 12,5% pentru zahăr și 30,5% în cazul cartofilor.