FacebookTwitterLinkedIn

Președintele chinez Xi Jinping i-a transmis vineri președintelui american Joe Biden că problema Taiwanului trebuie tratată în mod corespunzător pentru a evita un impact negativ asupra relațiilor sino-americane.

China spune că Taiwanul, pe care îl consideră o provincie separatistă ce urmează să fie reintegrată în granițele statului, reprezintă o problemă sensibilă și importantă pentru stabilitatea relațiilor sale cu SUA.

Washingtonul nu are legături diplomatice formale cu Taipei (capitala Taiwanului), însă este cel mai important susținător internațional și furnizor de arme al Taiwanului.

Unele personalități din Statele Unite trimit semnale greșite forțelor pro-independență din Taiwan, iar acest lucru este foarte periculos. Dacă problema Taiwanului nu este tratată corespunzător, va avea un impact subversiv asupra relației dintre cele două țări”, a subliniat președintele chinez Xi Jinping în cadrul unui apel video cu președintele american Joe Biden, potrivit Reuters.

Un comunicat al Casei Albe evidențiază faptul că Joe Biden a reiterat în apelul cu Xi faptul că politica SUA cu privire la Taiwan nu s-a schimbat, subliniind, de altfel, că Washingtonul „continuă să se opună oricăror modificări unilaterale ale status quo-ului”.

În ultimii doi ani, China și-a intensificat activitatea militară în apropierea insulei taiwaneze pentru a-și afirma pretențiile de suveranitate.

Ministerul de Externe din Taiwan i-a mulțumit lui Biden pentru „accentul său pe menținerea status quo-ului, a păcii și a stabilității în strâmtoarea Taiwan, precum și pentru sprijinul ferm acordat securității statale”.

În ultimaperioadă, SUA i-a cerut Chinei să ia măsuri concrete în contextul conflictului ruso-ucrainean și să condamne invadarea Ucrainei de către Rusia. Taiwan, care respinge pretențiile de suveranitate ale Chinei, s-a alăturat sancțiunilor conduse de Occident împotriva Rusiei și a trimis ajutor umanitar pentru refugiații ucraineni.

Xi i-a specificat lui Biden că războiul din Ucraina trebuie să se încheie cât mai curând posibil, potrivit presei de stat chineze. Acesta a adăugat că toate părțile implicate ar trebui să susțină dialogul dintre Rusia și Ucraina, în timp ce Statele Unite și NATO ar trebui, de asemenea, să poarte discuții cu Rusia pentru a soluționa problema crizei din Ucraina.