FacebookTwitterLinkedIn

Vagit Alekperov pleacă de la conducerea gigantului petrolier rus Lukoil.

El a părăsit și Consiliul de Administrație, potrivit unui anunț al companiei. Lukoil nu a dezvăluit motivele din spatele deciziei. 

La începutul lunii martie, președintele Lukoil cerea „încetarea rapidă” a războiului din Ucraina.

“La 31 martie 2022, Vagit Alekperov deținea 3,12% din acțiunile PJSC LUKOIL. Vagit Alekperov este și beneficiar (inclusiv prin trusturi familiale sau fonduri mutuale) a 5,43% din acțiunile PJSC LUKOIL, în privința cărora nu are drept de vot. Prin urmare, Vagit Alekperov nu este acționar majoritar al PJSC LUKOIL”, se arată în anunțul companiei.

Născut în Azerbaidjan, fost petrolist, Alekperov a ajuns, în anii de dinaintea destrămării Uniunii Sovietice, prim-adjunct al ministrului industriei petrolului și gazelor.

Potrivit Forbes.com, în vârstă de 71 de ani, Alekperov a controlat timp de 30 de ani Lukoil, cea mai mare companie din Rusia (după Gazprom) și cea mai mare companie privată din Rusia (ca cifră de afaceri). Lukoil a fost înființat în 1991 prin fuziunea a trei firme petroliere care activau în vestul Siberiei, compania fiind deținută de statul rus la acel moment. Vagit Alekperov a fost artizanul operațiunii și tot el a fost cel care, în 1993, când Lukoil a fost privatizată, a devenit președinte și CEO.

Vaghit Alekperov are o avere estimată la 10,5 miliarde de dolari și este al zecelea cel mai bogat om din Rusia, potrivit clasamentului ediţiei ruse a Forbes.

La nivelul anului 2020, LUKoil avea o cifră de afaceri de 78 de miliarde de dolari și 101.000 de angajați.