FacebookTwitterLinkedIn

Câștigătorul premiului Nobel pentru medicină din acest an este paleogeneticianul suedez Svante Pääbo, pentru „descoperirile sale privind genomul hominizilor dispăruți și evoluția rasei umane”.

Comitetul Nobel a declarat luni că Pääbo „a realizat ceva aparent imposibil” atunci când a secvențiat primul genom de Neanderthal și a descoperit că Homo sapiens s-a încrucișat cu oamenii de Neanderthal.

Dovezile descoperirii sale au apărut pentru prima dată în 2010, Pääbo făcând pionierat în metodele de extragere, secvențiere și analiza ADN-ului antic din oasele speciei Neanderthal. Datorită muncii sale, oamenii de știință pot compara genomul de Neanderthal cu înregistrările genetice ale oamenilor de astăzi.

„Cercetarea fundamentală a lui Pääbo a dat naștere unei discipline științifice complet noi: paleogenetică”, a spus comitetul. „Prin dezvăluirea diferențelor genetice care deosebesc oamenii de azi de hominizii dispăruți, descoperirile sale oferă baza pentru a explora ceea ce ne face, în mod unic, umani.”

În 2021, premiul Nobel pentru medicină a revenit cercetătorilor americani David Julius şi Ardem Patapoutian, pentru „descoperirea receptorilor de temperatură şi de atingere’“.

Foto: Nobel Prize Committe