FacebookTwitterLinkedIn

Prețul la cacao a atins un nivel record, dublându-se în ultimul an și amenințând creșterea prețului ciocolatei în viitorul apropiat, potrivit Business Insider.

La final săptămânii trecute cel mai activ contract futures a atins 5.600 de dolari pe tonă metrică, potrivit Bloomberg. Acesta este cel mai mare preț din toate datele compilate vreodată de Bloomberg, care acoperă 65 de ani. 

Ultimul record a fost stabilit în 1977, când contractele au atins 5.379 de dolari pe tonă. Motivul principal sunt evenimentele meteorologice extreme care au afectat culturile din Africa de Vest, care furnizează cea mai mare parte a boabelor de cacao din lume.

După o ploaie torențială care a ajutat la răspândirea unei boli a culturilor care a afectat oferta, vremea uscată amenință să împiedice și mai mult producția. 

Președintele Asociației Europene a Comercianților de Cacao, Paul Davis, a declarat că nu exclude ca prețurile să atingă 6.000 de dolari pe tonă: “Îngrășămintele sunt foarte scumpe, condițiile sunt dificile pentru fermieri, iar condiții financiare sunt dificile pentru consumatori.” 

Potrivit Business Insider, nu este vorba de o penurie care poate fi inversată imediat. Deși unii cultivatori și-au extins producția în timpul penuriei, noile plante au nevoie de câțiva ani să producă boabe de cacao. “Suntem într-un echilibru foarte strâns,” care probabil va dura încă 18 luni până la trei ani, a spus Davis. 

Culturile din întreaga lume au suferit din cauza evenimentelor meteorologice tot mai extreme. Anul trecut, recoltele afectate au crescut, de asemenea, prețul zahărului, al sucului de portocale și al uleiului de măsline la cele mai mari niveluri din ultimii ani.

Fii la curent cu tot ce contează în business-ul din România și abonează-te la canalul nostru de Whatsapp Forbes Romania.