FacebookTwitterLinkedIn

Acțiunile Porsche AG au avut un start oscilant ieri, după ce Volkswagen a sfidat piețele volatile și a reușit listarea mărcii sport la o valoare de 75 de miliarde de euro în Germania, potrivit Reuters.

Prețul per acțiune s-a închis ieri la 82.50 euro ($80.74), aproape de prețul din momentul listării, după ce peste zi au crescut până la 86.76 euro/ acțiune.

Volkswagen a ridicat 19.5 miliarde de euro prin listare, care vor fi investiți în electrificarea mașinilor. Traderii spun că unii investitori care au cumpărat acțiuni Volkswagen și Porsche SE ar putea face o tranziție către Porsche AG, subminând obiectivul Volkswagen de a-și crește capitalizarea prin doar una dintre mărcile grupului. “Porsche a fost și este perla dinVolkswagen Group,” a spus Chris-Oliver Schickentanz, chief investment officer la fondul Capitell. “Listarea a făcut acum foarte, foarte transparent ce valoare de piață aduce marca Porsche în grup.”

CEO-ul Volkswagen, Arno Antlitz, a declarat pentru Reuters că listarea a contribuit la exact ceea ce se dorea: finanțarea electrificării portofoliului mărcilor din grup. Din cele 19.5 miliarde de euro ridicate în urma listării, în jur de 9.6 miliarde vor merge înspre Volkswagen – adică sub o cincime din cele 53 de miliarde de euro necesare pentru planurile de electrificare ale companiei – iar restul vor fi distribuite acționarilor ca dividende speciale. “Suntem într-o condiție financiară foarte bună și avem lichidități puternice pentru a ne susține financiar noi înșine strategia de electromobilitate,” a spus CFO-ul companiei.

Listarea Porsche la bursă a depășit recordurile la bursa din Germania, dintre care cel mai mare era deținut de Deutsche Telekom, când a fost listat în 1996.

Valoarea Porsche a fost calculată cu un multiplu de aproximativ 7.2 ori aplicat veniturilor, ceea ce este cu mult sub cel al lui Ferrari, care are un multiplu de 40.

Motivul acestei diferențe poate fi faptul că listarea Porsche vine într-un moment în care piețele trec prin tensiuni nemaiîntâlnite și încrederea consumatorilor este în scădere.

Au fost vândute 113,875,000 de acțiuni preferențiale Porsche AG, fără drept de vot.