FacebookTwitterLinkedIn

Planul președintelui francez Emmanuel Macron de a reduce deficitul bugetar la sub 3% din producția economică până în 2027 este lipsit de credibilitate și ar necesita eforturi fără precedent pentru a controla cheltuielile, a declarat consiliul fiscal al țării, potrivit Bloomberg

Guvernul francez se confruntă cu provocări fiscale tot mai mari după ce deficitul anului trecut a fost mult mai mare decât se anticipa din cauza creșterii economice mai slabe decât previziunile și a veniturilor fiscale mai scăzute. 

Săptămâna trecută ministerul finanțelor a revizuit planurile pe termen lung și acum estimează un decalaj de 5,1% din producția economică în acest an și 4,1% în 2025, față de previziunile anterioare de 4,4% și 3,7%. Se vizează 3,6% în 2026 și 2,9% în 2027, în loc de 2,7%. 

“Această prognoză este lipsită de credibilitate,” a declarat Consiliul Superior al Finanțelor Publice. “Un astfel de efort în ceea ce privește cheltuielile nu a fost făcut niciodată în trecut și documentația este încă incompletă.” 

Instituția a mai spus că planurile lui Macron pentru reduceri atât de mari la buget ar avea un impact negativ asupra creșterii economice.