FacebookTwitterLinkedIn

Liderii celor 27 de state membre ale UE se întâlnesc vineri la Bruxelles pentru a găsi soluții la creșterile prețurilor energiei și la amenințarea cu o întrerupere totală a gazului rusesc, acuzând Moscova că folosește energia ca o armă prin reducerea livrărilor, scrie Reuters.

La o zi după bucuria anunțului că privind invitația adresată Ucrainei de a intra în UE, summitul de vineri de la Bruxelles ar trebuie să fie o reflecție sobră asupra impactului economic al invaziei Ucrainei de către Rusia.

Potrivit unui proiect de declarație comună consultat de Reuters, liderii celor 27 de națiuni ale Uniunii Europene vor învinui Rusia pentru creșterea uriașă a prețurilor și scăderea creșterii globale.

În urma sancțiunilor occidentale fără precedent impuse în urma invaziei, 12 țări europene au fost până acum afectate de reducerea fluxurilor de gaze din Rusia.

„Este doar o chestiune de timp până când rușii vor închide toate transporturile de gaz”, a spus un oficial al UE înaintea discuțiilor de vineri.

Ministrul german al Economiei, Robert Habeck, a avertizat că țara sa se îndreaptă către o penurie de gaz dacă livrările Rusiei vor rămâne la fel de scăzute ca în prezent, iar unele industrii vor trebui să fie închise în iarnă.

„Companiile ar trebui să oprească producția, să-și concedieze muncitorii, lanțurile de aprovizionare s-ar prăbuși, oamenii s-ar îndatora pentru a-și plăti facturile de încălzire”, a spus el revistei Der Spiegel, adăugând că face parte din strategia președintelui rus Vladimir Putin de a diviza țara.