FacebookTwitterLinkedIn

Evaluat între 80.000 și 140.000 de dolari, pistolul Walter PP, placat cu aur, primit de regele Carol al II-lea, se pare, de la Adolf Hitler însuși, la mijlocul anilor 30, va fi vândut în cadrul licitației Premier Firearms, organizată între 24 – 26 august de Casa Rock Island Auctions.

Pistolul lui Carol al II-lea se numără printre cele mai scumpe arme de foc care fac obiectul celor 1.800 de loturi ale licitației Premier Firearms. Ca valoare estimată, este depășit doar de două puști pe comandă semnate de John Rigby, unul dintre cei mai reputați producători de arme customizate din lume (una are estimarea maximă de 150.000 de dolari, cealaltă de 180.000).

Printre altele, Walter-ul lui Carol al II-lea este mai scump decât revolverul Smith & Wesson deținut de Elvis Presley, de asemenea inclus în licitația din august, cu o estimare între 60 și 90.000 de dolari.

Pistolul provine din Colecția Putnam Green, considerată cea mai importantă colecție privată de arme din lume. Pistolul i-a fost făcut cadou lui Carol – probabil de Hitler însuși, spun reprezentanții casei de licitații -, în perioada în care regele încă încerca să păstreze neutralitatea României.

Prezentarea armei este însoțită de un portret al lui Carol al II-lea atât din perspectiva monarhului, dar și din aceea de playboy. Carol al II-lea a fost curtat intens de liderii Germaniei naziste, interesați de câmpurile petroliere și de rafinăriile de la Ploiești. După ce România a pierdut Transilvania în 1940, ca urmare a Dictatului de la Viena, Carol a fost detronat de Garda de Fier și de noul prim-ministru, Ion Antonescu. Regelui i s-a permis să părăsească țara cu trenul, împreună cu amanta sa, Elena Lupescu, cu care s-a căsătorit în 1947. Carol al II-lea a decedat în Portugalia în 1953.

Ploieștiul, localitatea unde frații Teodor și Marin Mehedințeanu au  deschis, în 1857, prima rafinărie din lume, avea să devină una dintre cele mai importante surse de petrol ale Axei (Germania – Italia – Japonia) în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, furnizând mai bine de o treime din necesarul de combustibil necesar mașinii de război germane. Rafinăriile au fost bombardate pe 1 august 1943 de americani în cadrul operațiunii Tidal Wave, care avea ca scop distrugerea surselor de petrol ale Germaniei. Deși rafinăriile și-au pierdut 40% din capacitatea de producție în urma atacului aerian, aceasta a fost recuperată în câteva săptămâni. Americanii au pierdut 54 de bombardiere, 440 de membri ai echipajelor au decedat și alți 220 au fost capturați sau dați dispăruți. Operațiunea Tidal Wave este considerată un eșec, un raport al USA Air Force consemnând că „nu s-a înregistrat nicio reducere a producției în urma bombardamentului.”

Pentru ca povestea să se încheie rotund, la licitația din august Casa Rock Island oferă și efectele (jacheta, chipiul, casca de zbor și ochelarii, fotografii și diverse documente) locotenentului Homer S. Gentry Jr., unul dintre aviatorii americani care au zburat cu bombardierele B24 în cadrul Operațiunii Tidal Wave. Printre obiectele care i-au aparținut locotenentului Gentry se numără și un pistol Remington semiautomat, evaluat între 14 și 22.000 de dolari.