FacebookTwitterLinkedIn

Piețele imobiliare din întreaga lume sunt încinse în acest moment, iar Europa Centrală este unul dintre locurile în care diferența dintre creșterea prețurilor la locuințe și salarii este cea mai acută, relatează Reuters.

Cehii au nevoie de peste 12 salarii anuale pentru a cumpăra un apartament de 70 mp, conform studiului Deloitte privind accesibilitatea locuințelor, publicat în 2021. Prin comparație, în Germania este nevoie de șase salarii medii anuale, iar în Norvegia de aproximativ cinci.

Proprietățile din centrul Varșoviei sunt mai scumpe decât în ​​Bruxelles, în ciuda faptului că salariile medii locale sunt considerabil mai mici în capitala Poloniei. Astfel, prețul mediu pe metru pătrat în centrul Varșoviei a ajuns la 4.000 de euro, în timp ce la Bruxelles este de 3.770 euro/mp. Iar în Ungaria, prețurile caselor s-au dublat din 2010.

Prețurile locuințelor din Cehia au crescut cu 22% în al treilea trimestru din 2021 față de perioada similară din 2020, cea mai rapidă creștere din Uniunea Europeană, potrivit datelor Eurostat.

Creșterea rapidă a salariilor și ratele scăzute ale dobânzilor au creat o cerere uriașă, dar oferta limitată de proprietăți și costurile ipotecare în creștere au blocat accesul pe piața tranzacțiilor pentru tot mai mulți cumpărători.

Diferența mare dintre venituri și prețurile locuințelor are implicații sociale majore. Dacă cei cu venituri medii se străduiesc din greu să-și găsească o casă, orașe precum Praga devin inaccesibile pentru cei care cumpără pentru prima dată și pentru categorii profesionale cum ar fi profesorii și pompierii.

Băncile naționale cresc ratele dobânzilor

Europa Centrală a crescut ratele dobânzilor înaintea majorității statelor europene, împingând costurile ipotecare la niveluri nemaivăzute de înainte de recesiunea globală din 2008/09 și ridicând și mai mult ștacheta pentru cei care fac primul pas în achiziția locuințelor.

Banca Centrală a Ungariei a declarat în ianuarie că va continua majorările ratelor pentru a reduce inflația. Polonia – cea mai mare economie emergentă a Europei – a majorat din nou dobânzile, cu 50 de puncte de bază, la 2,75%, și a sugerat că vor urma mai multe înăspriri.

Iar Banca Națională a Cehiei  reintroduce limite pentru creditarea ipotecară, cum ar fi împrumuturi la cel mult 80% din valoarea unei proprietăți sau plafoane ale datoriilor debitorilor în raport cu venitul. În plus a ridicat rata principală a dobânzii la un maxim din ultimii 20 de ani, de 4,50% săptămâna trecută.

Oficialii caută modalități de a-i ajuta pe cei care sunt la prima achiziție de proprietăți, dar oferta limitată le lasă puține opțiuni la dispoziție.

În ianuarie, Ungaria a înghețat ratele dobânzilor ipotecare pentru o perioadă de șase luni, pentru a proteja debitorii cu credite variabile, și a oferit familiilor granturi și împrumuturi bancare subvenționate în valoare de până la 25 de milioane de forinți (70.700 euro).

În Polonia, ca parte a programului economic „Polish Deal” al guvernului, statul va garanta depozitul asupra unei proprietăți cu până la 20% din valoarea acesteia, până la maximum 100.000 de zloți (22.130 euro) pentru a ajuta persoanele care reușesc să pună bani deoparte pentru un depozit.