FacebookTwitterLinkedIn

Un automobil Talbot-Lago Goutte d’Eau Coupé, fabricat în 1937, este cea mai scumpă mașină franțuzească vândută la licitație.

Epoca Art Deco încă are un cuvânt de spus în lumea automobilului. Un cuvânt cât se poate de greu pentru buzunarele colecționarilor pasionați, am îndrăzni să afirmăm. Casa Gooding & Company a vândut, la o licitație organizată pe Amelia Island, un coupe Talbot-Lago Goutte d’Eau Coupe, fabricat în 1937, cu 13,4 milioane de dolari. Este cel mai scump automobil Talbot și totodată cea mai scumpă mașină franțuzească vândută la licitație.

Ce justifică un asemenea preț? Mai întâi, modelul Goutte d’Eau (Picătură) este o raritate, doar câteva exemplare fiind construite cu această formă de carosierii Figoni et Falaschi. Apoi, este unul dintre cele două Modèle New York, a căror caroserie a fost realizată în întregime din aluminiu, și singurul al cărui exterior este încă intact. 

Pentru anul 1937, mașina era o bijuterie tehnologică: sub capotă se află un motor de 4 litri, cu șase cilindri în linie și trei carburatoare Zenith-Stromberg, care dezvoltă 140 de cai putere. Automobilul este dotat cu frâne mecanice pe toate cele patru roți, suspensie independentă pe față și punte spate activă, și  cutie de viteze cu preselector Wilson.

Automobilul a fost restaurat complet la începutul anilor 2000, fiind adus la specificațiile originale, și a fost prezentat la numeroase evenimente auto. Este pentru prima dată când a fost scos la vânzare din 1950.

Foto: Copyright and Courtesy of Gooding & Company, Images by Mathieu Heurtault.