FacebookTwitterLinkedIn

A fost dat afară de la Liceul de Muzică, iar acum a ajuns să conducă propria casă de discuri.

Alexandru Marcu are 20 de ani, iar în clasa a VIII-a a fost dat afară de la Liceul de Muzică „Sigismund Toduța” din Cluj-Napoca, unde studiase șapte ani pianul și patru ani chitară, „pe motivul că nu aveam ureche muzicală, deoarece nu aveam voce, deși eram destul de bun la pian și chitară”. Și-a continuat parcursul academic la alte două licee din Cluj, unde accentul a fost pus pe matematică și fizică, de care nu era deloc atras. 

Iată cine sunt tinerii din promoția 2022 – Forbes 30 sub 30

Tânărul și-a găsit cu adevărat pasiunea pentru muzică în jurul vârstei de 14 ani, când a început să descopere mici artiști, cărora le vedea potențialul. Astfel, în 2016 și-a creat canalele de YouTube Sleepy Wolf (450.000 de abonați) și Shadow Music (8 milioane de abonați) pentru a promova piesele artiștilor „underrated”. 

În ultimii ani, Alexandru Marcu a fost influențat de Steven Finch, fondatorul RouteNote, care este firma lor de distribuție, prin care lansează piese (non-exclusive) pe Spotify și Apple Music. „Steven mi-a indus niște valori pe care altfel nu le-aș fi înțeles așa de repede. Am să-i fiu tot timpul recunoscător pentru că mi-a dat atâtea sfaturi și sper ca într-o zi să pot da înapoi următoarei persoane, care va fi unde am fost eu acum 6-7 ani”, afirmă tânărul.

Pentru a promova piesele altor artiști pe YouTube, este nevoie de permisiunea casei lor de discuri, a managerilor sau chiar a artiștilor. „Am ajuns să scriu un e-mail la Universal Music Group și am fost norocos să mi se răspundă. De acolo am început să primesc piese de la Selena Gomez, Justin Bieber, Zedd, Jaden Smith și alți artiști, chiar înainte de a fi lansate”, adaugă Alexandru Marcu. Au urmat apoi contracte și cu alte mari case de discuri, precum Sony și Warner.

Vezi cum arată generațiile „30 sub 30” din 2012 până în prezent

În 2020, și-a deschis propria sa casă de discuri, 11:11 Music Group, care a lansat peste 2.000 de piese și care a strâns peste 10 miliarde de ascultări/views pe platformele de streaming. „11:11 este proiectul meu principal și a început când mi-am dat seama că YouTube va mai favoriza canalele de promovare – fiind ușor de monetizat – și se vor îndrepta, astfel, spre canalele artiștilor și ale caselor de discuri”, susține Marcu. 

Alexandru Marcu este fondatorul și CEO-ul companiei, fiind implicat activ în activitățile acesteia. Săptămânal, tânărul scrie 30-40 de concepte de piese, pe care apoi le trimite artiștilor și producătorilor pentru a le crea. În prezent, 11:11 Music Group realizează aproximativ 20-30 de piese pe săptămână, însă Marcu își propune să se extindă și să crească la 50-100 de piese. 

Alexandru Marcu se implică în decizile referitoare la bugete și la direcția generală a fiecărui catalog (indie, lofi, pop, hardstyle/ dance, instrumental, rain sounds, meditation sounds, rap).

Planul său de viitor în ceea ce privește compania sa este de a mări echipa de producători, compozitori și manageri, de a semna cu artiști din România pe care să îi lanseze nu doar în țară, ci și în străinătate. Alexandru Marcu își dorește, totodată, să deschidă studio-uri de muzică în Cluj-Napoca și București.