
Piaget Altiplano Skeleton
Am avut privilegiul de a-l întâlni pe CEO-ul brandului de lux Piaget – Benjamin Comar, cu care am purtat o discuție foarte interesantă despre trecutul creativ extravagant al brandului și despre renașterea sa actuală.
Forbes Life: Citeam CV-ul dumneavoastră și constatam că aveți un istoric impecabil în domeniul luxului – mai întâi Cartier, apoi Chanel, iar acum Piaget. Ce lecții ați învățat din călătoria dumneavoastră în universul luxului și ce credeți că înseamnă cu adevărat luxul în zilele noastre? Pentru că se simte o schimbare față de ultimii 20 de ani. Ce părere aveți?
Benjamin Comar: Cred că luxul s-a schimbat, oamenii sunt mai preocupați de lux în zilele noastre. Ce anume s-a schimbat? Cred că este vorba despre evoluția femeii în societate. Tot mai mulți oameni sunt interesați de produsele de lux. În materie de achiziții, astăzi mai puțin înseamnă mai mult. În plus, femeile își pot cumpăra acum singure produsele care le plac. Prin urmare, întreaga cultură a luxului s-a schimbat – aceasta este marea schimbare pe care o percep eu.

Ce v-a determinat să vă mutați la Piaget?
Întotdeauna mi-a plăcut Piaget din exterior. Cunoșteam brandul destul de bine – am lucrat cu Cartier câțiva ani buni, cele două sunt companii-surori, îl cunoșteam pe Philippe Léopold-Metzger foarte bine,
mi-era prieten, Chabi Nouri la fel… Îmi place faptul că producem ceasuri și bijuterii, cunoșteam tradiția brandului și îmi plăcea reputația mărcii – Piaget ocupă o poziție premium pe piață. Sincer, mi-a plăcut acest lucru.
De vara trecută, când ați venit la Piaget în calitate de CEO, care sunt principalele calități ale brandului pe care le-ați descoperit? Calitățile pe care aveți de gând să le exploatați pentru dezvoltarea ulterioară a brandului?
Evident, m-am familiarizat mai bine cu brandul între timp. Nu am avut mari surprize – la drept vorbind, e chiar mai bine decât mă așteptam. Dar cred că cel mai mult mi-a plăcut spiritul combativ al echipei, entuziasmul cu care acceptă provocările. Trebuie să recunosc că, citind cărțile despre Piaget, despre mottoul după care se ghidează încă din secolul al XIX-lea, când își aveau atelierul într-un sătuc izolat în munți – „Să faci întotdeauna mai mult decât este absolut necesar” –, îmi spuneam că totul este doar marketing. Dar când am ajuns să văd lucrurile mai îndeaproape, mi-am dat seama că acel motto este încă valabil chiar și acum, după 140 de ani.
Într-adevăr.
Am ajuns la Piaget în plină pandemie de Covid. Toate produsele pe care le vedeți acum aici au fost dezvoltate în această perioadă. Probabil acesta este și motivul pentru care sunt foarte fericit și impresionat, în același timp.
Sunt fan Piaget de 20 de ani. Pentru mine, acest brand a simbolizat întotdeauna conceptul joie de vivre, bucuria de a trăi. Când am fost la Paris, să descopăr colecțiile haute joaillerie, am văzut una pe care mi-o amintesc și astăzi – cu Nelly Saunier, care crea cadrane decorate cu tot felul de pene.
Așa este. Bucuria pură, cordialitatea, spiritul de apropiere al brandului – cred că toate acestea au fost inspirate de Yves Piaget. Pentru mine, există două perioade care definesc valorile fundamentale ale brandului – mai întâi, este acel motto din secolul al XIX-lea: „Să faci întotdeauna mai mult decât este absolut necesar”.
Pe atunci, Piaget începuse să livreze mecanisme ultrasubțiri, foarte elegante, pentru brandurile orologere. Câteva zeci de ani mai târziu, brandul Piaget s-a stabilit în Geneva și a deschis primul Salon Piaget în 1959. După aceea, nu știu ce s-a întâmplat, dar, dintr-odată, au început să creeze produsele acelea vesele și extravagante, cadranele în culori intense, cadranele din pietre semiprețioase… Cu tot respectul pe care i-l port acestui oraș, trebuie să spun că Geneva anilor ’50 era cel mai excentric loc din lume (râde).
E nevoie de curaj ca să poți face așa ceva. L-am întrebat chiar și pe Yves Piaget despre asta. Mi-a spus că, la momentul respectiv, Piaget era deja un brand consacrat. Filozofia lui era despre bucurie și extravaganță. Și de aceea a ales să creeze modelele respective.
La momentul acela, Piaget avea succes pe Riviera Italiană, în Monte Carlo și printre americani, care pe atunci aveau o atitudine mai relaxată în privința luxului. Așa s-a dezvoltat brandul. Existau doi piloni – eleganță și măiestrie, pe de-o parte, și extravaganță, apropiere, bucurie, energie pozitivă, pe de altă parte. Noi i-am spus „Extraleganza” – o combinație între extravaganță și eleganță.
A, foarte ingenios! Care credeți că este misiunea dumneavoastră aici, la Piaget? Cum vă doriți să evolueze brandul în anii ce vor urma?
Misiunea mea este să-i fac pe oameni să înțeleagă valorile Piaget. Și cred că rolul nostru este să aducem mai multă strălucire în ADN-ul brandului. Am discutat cu echipa și am ajuns cu toții la concluzia că trebuie să ne concentrăm pe aceste două caracteristici genetice care coexistă într-un mod cât se poate de natural.


Așadar, intenționați să păstrați ambii piloni ai brandului – haute joaillerie și haute horlogerie?
Fără îndoială. Acesta este universul brandului. Poate oamenii vor dori să aleagă un ceas – ultrasubțire sau nu, poate un Gala sau un Polo, care se bucură de mare succes. Am constatat o revenire pe segmentul casual chic – un teren pe care l-am tatonat la un moment dat, începând din 1979. Poate între timp am uitat puțin de zona aceea, dar curentul există, revine. Modelul skeletonizat este foarte apreciat, Gala, Altiplano…
Cum ați descrie colecția de anul acesta? Ce vă doriți să înțeleagă oamenii și cu ce amintire vă doriți să rămână? Am văzut Limelight Gala, cu minunatul cadran verde despre care vorbeam, din malachit, apoi modelul haute joaillerie, cu toate diamantele acelea, ca să nu mai vorbim despre Altiplano… Cum ați caracteriza colecția pe care ați lansat-o anul acesta?
Începem cu noul Polo din cauciuc, la 11.000 de euro, și acoperim, treptat, diverse segmente de preț, ajungând până la 1,6 milioane de euro. Îmi place diversitatea pe care o expunem aici. Avem o gamă foarte creativă, dar și bine structurată. Iar asta este perfect, după părerea mea.


Cred că după doi ani de probleme majore și cu noile probleme care au apărut la orizont, oamenii chiar au nevoie de multă bucurie în viața lor. Prin urmare, cred că e suficient loc pentru modelele Piaget. Care sunt piețele asupra cărora vă veți concentra în continuare? Sau nu există o piață anume care să necesite mai mult efort?
De când cu pandemia de Covid, am fost nevoiți să ne dezvoltăm baza locală de clienți, pe care probabil am neglijat-o puțin în trecut. Dar cu globalizarea, dacă ești un brand de succes, atunci te bucuri de succes pretutindeni. Desigur, mi-ar plăcea să văd cât mai mulți oameni cu putință dedicați valorilor pe care le reprezintă Piaget. În America tocmai am deschis un magazin în Beverly Hills, pe Rodeo Drive, avem proiecte de anvergură pentru Europa…
Așadar, vorbim despre un efort global.
Da, pentru că suntem un brand global. Și am fost întotdeauna un brand global, cu atât mai mult cu cât Dl Piaget face ocolul lumii cu produsele sale.
L-am cunoscut pe Dl Piaget, mi-a plăcut foarte mult.
Da, este un om deosebit.
Vă mulțumesc foarte mult!