FacebookTwitterLinkedIn

În anul 2021, producţia agricolă din Uniunea Europeană a crescut cu 8% față de anul precedent, conform Eurostat. România se află în topul ţărilor cu cele mai mari rate de creştere a producţiei agricole anul trecut, cu un plus de 25%, alături de Bulgaria şi Cehia. 

România este una dintre cele şapte ţări care contribuie semnificativ la volumul producţiei agricole, la nivelul Uniunii Europene.

Cu toate acestea, preţurile produselor alimentare au înregistrat o majorare puternică în ultimul an. Dintre acestea, zahărul a înregistrat cea mai mare scumpire, cu o creştere de 62%, conform Institutului Naţional de Statistică (INS). Creşteri majore, de aproape 40%, au avut şi preţurile la ulei şi cartofi, notează RRA.

La mărfurile nealimentare, cele mai mari creșteri au fost la gaze de 40%, energie electrică – 27%, energie termică – 23% și combustibil – 20%.

Serviciile de telefonie s-au ieftinit cu 0,76%, aceasta fiind și singura ieftinire înregistrată în luna octombrie a acestui an față de octombrie 2021.

În septembrie față de august 2022, cele mai importante creșteri de prețuri au fost consemnate la zahăr – 12%, cartofi – 8% și ouă – 7%. Singurul produs alimentar care s-a ieftinit a fost uleiul, prețul înregistrând un recul de 0,03%.

INS a mai anunțat că rata anuală a inflației a coborât ușor la 15,32% în octombrie, de la 15,88% la sută în septembrie.