FacebookTwitterLinkedIn

Peste 58,2% dintre locuințele vândute în România în primul trimestru din 2023 au fost cumpărate cu fonduri provenind exclusiv din resurse proprii, fără a se apela la o finanțare ipotecară, relevă un raport realizat de compania de consultanță imobiliară SVN Romania pe baza statisticilor Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI).

Astfel, procentul locuințelor cumpărate printr-un credit ipotecar la nivel național în primele trei luni din 2023 a fost de cel mult 41,8%, proporția fiind în realitate mai redusă, ținând cont că totalul ipotecilor intabulate în perioada amintită include și creditele de consum cu ipotecă și refinanțările ipotecare.

Dintre cele mai mari piețe rezidențiale regionale din România, cel mai mare procent de locuințe cumpărate cu cash s-a înregistrat în Brașov, peste 69,5%. Concomitent, cel mai mic procent de tranzacții realizate exclusiv din resurse proprii a fost înregistrat în Cluj, de peste 51,6%, mai relevă analiza SVN.

În București și Ilfov, peste 50,2% din tranzacțiile cu locuințe din trimestrul I au fost încheiate exclusiv din fonduri proprii, iar cel mult 49,8% au fost cumpărate prin credit ipotecar.

”România are un potențial de dublare sau triplare a pieței ipotecarelor în următorul deceniu, ținând cont că ocupăm penultimul loc în Uniunea Europeană din punct de vedere al procentului pe care creditarea îl deține din PIB. Dacă la noi acest procent este în jurul valorii de 10%, media UE este de aproximativ 20%, în timp ce în unele state se ajunge și la 40%”, a declarat Cătălin Marin, managing partner SVN Romania | Credit & Financial Solutions.

De curând, SVN Romania a deschis, prin “brațul” său SVN Credit, companie specializată în consultanță financiară și finanțări ipotecare, un prim birou regional în Timișoara. Timișul este a doua cea mai mare piață ipotecară la nivel național, după numărul de ipoteci noi înregistrate în 2023, după regiunea București – Ilfov. Clujul se clasează pe treapta a treia, urmat de Constanța și Brașov în clasamentul regiunilor cu cele mai multe ipoteci noi în primele trei luni din acest an.

Volumul creditelor ipotecare noi acordate în primul trimestru din 2023 s-a ridicat la aproximativ 1,1 miliarde  de euro, potrivit datelor Băncii Centrale sintetizate de SVN Romania | Credit & Financial Solutions, volum care este cu 1,3% mai mare comparativ cu perioada similară din 2022.

SVN Romania | Credit & Financial Solutions a intermediat în 2022 acordarea unui volum de credite ipotecare care s-a ridicat la aproximativ 75 de milioane de euro.