FacebookTwitterLinkedIn

Peste 800 de fermieri au semnat o petiție prin care solicită urgentarea demersurilor Guvernului pe lângă Comisia Europeană pentru modificarea Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) și alocarea de fonduri pentru agricultură, cu prioritate pentru sistemul de irigații și desecare-drenaj.

”Considerăm absolut necesară elaborarea imediată a unei Strategii și implementarea unui Plan național de gestionare sistemică și integrată a apei și solului pentru agricultură, printr-un demers multi-sectorial la care să participe ministerele relevante și reprezentanții fermierilor”, consideră Florian Ciolacu, directorul executiv al Clubului Fermierilor Români.

Petiția a fost inițiată de Clubul Fermierilor Români, iar autorii ei au pus la dispoziția autorităților o serie de studii și elemente de analiză a riscului și argumente privind necesitatea dezvoltării sistemului de irighații în România.

România a propus, prin PNRR, o strategie de gestionare a apei, în valoare de 2,5 miliarde de euro, dar Comisia Europeană nu a acceptat-o.

La începutul lunii august, ministrul Agriculturii, Petre Daea, a spus că nu va aştepta până va fi modificat PNRR pentru a face investiţii în sistemul de irigaţii din România, mai ales că există o lege şi fonduri bugetare prevăzute în acest sens.