FacebookTwitterLinkedIn

Războiul din Ucraina  și perspectiva crizei economice severe au determinat, în ultima parte a anului, scăderea cu până la 20% a pieței de IT românești. De la o cerere mare de programatori și proiecte care necesitau livrare rapidă, cererea a scăzut brusc, deși în piață există suficiente fonduri disponibile.

„Clienții sunt mai reținuți, în această perioadă, și devin mai atenți la cum își cheltuie banii. Acest lucru însă nu indică o lipsă a fondurilor, pentru că în piață există bani”, declară Mihai Filip, CEO OVES Enterprise.

Filip a adăugat că se așteaptă la o scădere a cererii de proiecte în perioada următoare cu până la 20%.

Există riscul ca, din cauza salariilor ridicate din industria IT locală, multe firme vor fi tentate să direcționeze proiectele în țări cu costuri mai mici, precum India.

OVES Enterprise își menține planul de a ajunge la 200 de dezvoltatori până la finalul anului și încearcă să își diversifice portofoliul și numărul de clienți prin creșterea echipei de vânzări și de marketing.

Scăderea cererii și redirecționarea proiectelor dinspre România și regiune în alte țări va determina mai multe schimbări.

În primă fază, dezvoltatorii vor încerca să schimbe proiectele în care sunt implicați, în căutarea unor tarife mai mari, după care vor reduce costurile pentru a putea accesa proiecte.

Totodată, companiile de software își vor modifica structura echipelor și vor prefera angajați cu mai puțină experiență, chiar dacă durata de realizare a proiectelor va fi mai mare.

În paralel, își vor diversifica și portofoliul de produse și servicii și vor căuta clienți noi în alte industrii și în alte țări.

Totodată, companiile se orientează și către alte țări din regiune, precum Serbia, Bulgaria, Polonia, în încercarea de a diminua riscurile.

OVES Enterprise este o companie românească de dezvoltare de software, înființată în 2015 la Cluj-Napoca.

Compania are 107 angajați și birouri în România, Germania și Emiratele Arabe Unite. La finalul acestui an, compania va deschide un birou în SUA.