FacebookTwitterLinkedIn

Despre Sri Lanka ştim puţine; nu se află printre ţările despre care să auzim prea des. Cu ani în urmă, cele mai multe ştiri vizau războiul dintre autorităţi şi mişcarea secesionistă Tigrii Tamili. Din fericire, acesta s-a încheiat în 2009. Asociem numele acestui stat insular în primul rând cu ceaiul, Sri Lanka dominând topul exportatorilor.

Poate că e cazul să aflăm mai multe despre această ţară cu o istorie şi o cultură extrem de bogate, un loc plin de atracţii turistice şi situri arheologice. Să alegem, aşadar, o destinaţie care să ne ofere deopotrivă iniţierea în cultura şi tradiţiile srilankeze şi o vacanţă de cinci stele: Vivanta by Taj – Bentota.

O nouă definiţie a exoticului

Vivanta se află pe una dintre cele mai frumoase plaje ale insulei, pe coasta de sud-vest. Distanţa de la Bentota la Colombo, capitala Sri Lankăi, este de doar 65 de kilometri, iar cea până la Galle, centrul districtului cu acelaşi nume, de aproximativ 55 de kilometri, ceea ce face ca Vivanta by Taj să fie locul ideal pentru explorarea sudului statului.

Complexul le pune turiştilor la dispoziţie mai mult de 150 de camere, superb mobilate. Stilul ales nu este acela al opulenţei pentru care lanţul hotelier Taj este celebru, ci mai degrabă unul minimalist-oriental, din care detaliile decorative nu lipsesc. Designul interior valorifică o paletă coloristică specifică naturii de aici: tonurile de albastru sunt ecourile cromatice ale Oceanului Indian, culorile de pământ şi verdele – ale uscatului cu fabuloasa sa vegetaţie. Se conturează astfel o atmosferă odihnitoare, în acelaşi timp familiară şi exotică – şi nu poţi să nu te gândeşti că acesta este unul dintre locurile unde ai vrea să rămâi pentru totdeauna.

Suprafeţele camerelor şi apartamentelor sunt pe măsura bugetului pe care îl ai disponibil, începând de la aproximativ 30 de metri pătraţi şi ajungând la 45 de metri pătraţi. De asemenea, sunt disponibile spaţii de cazare foarte generoase, cu dimensiuni de la 60 de metri pătraţi şi până la cei 110 metri pătraţi ai apartamentului prezidenţial. Senzaţia de libertate şi intimitate este un lucru esenţial pentru o vacanţă de cinci stele, în care vrei să te relaxezi, să savurezi confortul. Iar la acest aspect gazdele de aici sunt foarte atente. Voi mai adăuga că ferestrele se deschid spre incredibile vederi spre ocean sau spre grădinile complexului.

Însă luxul interioarelor şi frumuseţea arhitecturii constituie doar o parte din experienţa unei vacanţe la Vivanta by Taj – Bentota. Fără servicii pe măsură, un loc, chiar superb cum este acesta, nu are nicio şansă în faţa concurenţei. Iar azi, în industria ospitalităţii, servicii de top înseamnă gastronomie diversificată şi extrem de rafinată, servicii de spa şi acele activităţi prin care turistul cunoaşte natura şi cultura locului.

Bucătărie srilankeză & fusion indian

La Vivanta by Taj, oferta culinară înseamnă The Palms, S.H.A.C.K., Sea View şi Oriental Pavilion, patru restaurante în care ritualul bucatelor alese este oficiat de Neeraj, chef care lucrează pentru lanţul hotelier Taj din 2004. Înainte de Vivanta, el a trecut pe la Taj Chandigarh (aflat în capitala statelor indiene Haryana şi Punjab), Taj Samudra (din capitala srilankeză), Taj Banjara (din Hyderabad, centrul administrativ al statului indian Telangana). Cu o astfel de experienţă, o diplomă în managementul hotelier şi cercetări efectuate asupra rolului ierburilor aromatice şi al condimentelor în gastronomie, Neeraj reprezintă unul dintre atuurile de la Vivanta by Taj.

Citește și Vibrant, pitoresc, irezistibil. Salvador

Şi pentru că vorbeam despre diversitate drept reper al luxului autentic, să vedem cum se traduce ea în termeni culinari: The Palms oferă preparate srilankeze, indiene şi din bucătăria internaţională, S.H.A.C.K. mizează pe savoarea fructelor de mare, Oriental Pavilion propune un meniu tipic chinezesc, iar Sea View aduce experienţa fusionului indian. Însă, cu toată bogăţia ofertei, eu sper că, dacă tot ai ajuns până aici, vei încerca să savurezi cât mai des mâncărurile tipice acestei insule.

Deconectare, reconectare

Da, eşti aici ca să te odihneşti, să te refaci, să uiţi de tumultul oraşului, de telefoane, de  job sau de business. Să te deconectezi de la sursele de stres şi… să-ţi reconectezi sufletul la bucuria şi liniştea pe care natura, oceanul, plaja ţi-o pot aduce. Aici, la Vivanta by Taj, se află spa-ul Jiva, dotat la cele mai înalte standarde, având un laconium (saună uscată), hammam, piscină de tip infinity, duşuri de exterior şi spaţii indoor şi outdoor pentru masaj. Dintre tratamentele aplicate nu puteau lipsi cele specific indiene de tip Ayurveda. Poţi însă testa multe alte terapii oferite de specialiştii de la Jiva, în funcţie de dorinţele şi de necesităţile tale.

Paradisul srilankez

Exotica noastră experienţă este încă la început. Adevăratele surprize de-abia acum urmează, ele fiind reprezentate de programele şi excursiile organizate de către hotelieri. La zece kilometri de Bentota se află rezervaţia Kosgoda, locul unde ţestoase marine aparţinând mai multor specii vin să-şi depună ouăle. Poţi face o plimbare cu barca pe râul Madu, vizitând comunităţile tradiţionale şi cercetând bogata faună şi floră locală. La Galle vei admira fortul ridicat cu secole în urmă de portughezi şi te vei îmbarca pentru o scurtă croazieră pe ocean pentru a vedea balenele.

Să rămânem în lumea giganţilor: la Pinnawala Elephant Orphanage vei întâlni impunătoarele pahiderme salvate din captivitate şi integrate în acest proiect de conservare şi reproducere. Desigur, trebuie să vizitezi şi localitatea Bentota şi frumoasele grădini create de peisagistul Bevis Bawa. Bogăţia acestor locuri nu va înceta să te uimească şi te va face să te gândeşti că sejurul tău la Vivanta by Taj – Bentota (oricâte zile ar include el) este prea scurt.