FacebookTwitterLinkedIn

Este cea mai importantă zi din calendarul chinez, când peste un miliard de persoane se vor întâlni pentru a lua masa cu rudele, vor urmări parade și se vor ruga să aibă noroc în anul următor.

Ce se întâmplă de Anul Nou Chinezesc? Cunoscut și sub denumirea de Anul Nou Lunar, Anul Nou Chinezesc începe odată ce răsare cea de-a doua lună nouă după solstițiul de iarnă (21 decembrie). Acest lucru poate avea loc în orice zi, între 21 ianuarie și 20 februarie.

Anul Nou este sărbătorit de comunitățile chineze din întreaga lume. Festivitățile marchează alungarea anului vechi și sunt menite să aducă noroc și prosperitate în noul an. Chinezii organizează banchete în familie și spectacole în aer liber cu petarde, artificii și dragoni din hârtie.

Pentru a sărbători împreună cu familiile lor, milioane de oameni călătoresc de-a lungul Chinei, uneori mii de kilometri. Casele se decorează cu roșu pentru noroc, iar copiilor li se dau bani în plicuri roșii. Sărbătorile durează două săptămâni, încheindu-se pe 15 februarie anul acesta, odată cu festivalul felinarelor, care marchează luna plină.

Începând din 1990, chinezilor li s-a dat liber o săptămână, cu ocazia Anului Nou. Potrivit ministerului de comerț din China, în prezent chinezii cheltuie peste 115 miliarde euro pe cumpărături și masa de Anul Nou.

În zodiacul chinezesc, anul acesta va fi al tigrului, și se spune că cei născuți în acest an vor fi curajoși, competitivi și puternici.

Potrivit raportului China Watch, realizat de Expert Forum anul trecut, în prezent trăiesc în România 7.600 de chinezi, rezidenți legali, ceea ce o face a treia comunitate de imigranți ca mărime după moldoveni și turci. Cu toate acestea, chiar cifrele date de membrii comunității chineze variază între 5.000 și 20.000 de persoane, nu toți rezidenți legali.

Credit foto: Unsplash (Humphrey Muleb)