FacebookTwitterLinkedIn

Galeria Senso din București vă invită la expoziția personală de pictură „Cutia Pandorei” a artistului Paul Hitter. Aceasta reuneşte 12 lucrări expuse, în premieră, de către artistul care va întâmpina publicul printr-un performance susținut chiar de el.

Curator este Ana Daniela Sultana, acest proiect făcând parte din programul de arte vizuale conceput de Ana Ștefania Andronic (BUZU), directorul artistic al spațiului expozițional din inima Capitalei. Vernisajul are loc pe 24 martie, de la orele 18:30.

„Cutia Pandorei” este cea de-a treia expoziție organizată și găzduită de Galeria Senso, după succesul expozițiilor „Retroactiv” semnată Ion Anghel și ”Tris de pictură” cu Arina Bican, Liviu Mihai și Augustin Răzvan Radu.

Se poate vizita la etajul Galeriei Senso, în perioada 24 martie – 16 aprilie 2022, de luni până sâmbătă, între orele 12.00 – 19.00 

Lucrarea „PANDEMIA”, de PAUL HITTER

„Într-un eseu apărut în 1938 în publicația germană «Das Wort», filozoful marxist Ernst Bloch se arăta surprins de faptul că Expresionismul încă mai prilejuiește dezbateri, de vreme ce gruparea artistică «Der Blaue Reiter» de la München, unul dintre pilonii curentului artistic modernist, își încheia activitatea în 1914, odată cu începerea Primului Război Mondial” – nota criticul Ana Daniela Sultana, curatorul expoziției.

„Iată că Expresionismul nu s-a consumat nici până acum în istoria artei, ci se regăsește și în contemporaneitate, de pildă prin viziunea plastică și caracterul revoluționar al lui Paul Hitter, care a inițiat «Expresionismul Balcanic» acum mai bine de un deceniu. Mai mult, acesta continuă să stârnească intense controverse, «Cutia Pandorei» fiind o spectaculoasă revenire a lui Paul Hitter în sistemul de galerii de artă autohtone. Deși renunță la grafie în această nouă serie de lucrări, artistul își păstrează stilul inconfundabil, puternic individualizat, caracterizat prin afinitatea pentru o portretistică flamboaiantă, dominată de simboluri mai mult sau mai puțin subtile și printr-o cromatică incandescentă, oferindu-ne o perspectivă societală subiectivă şi actualizată”.

Un subiect etern valabil, un demers artistic ca o oglindă întoarsă asupra umanității

Paul Hitter
Paul Hitter

Sugestive sunt titlurile lucrărilor artistului Paul Hitter – ”Pandemia”, ”Invidia”, ”Lăcomia”, ”Lenea”, ”Moartea”, ”Nebunia”, ”Desfrâul”… ”Acestea sunt omniprezente de la începutul lumii, dar, în postmodernism par a fi mai potențate, ajungând a fi percepute drept calități” – mărturisea artistul. ”În noiembrie 2019, cu câteva luni înainte de deschiderea oficială a adevăratei cutii a Pandorei, am decis să re-gândesc și să re-pictez aceste lucrări din tinerețe. Poate că, începând lucrul, am deschis chiar eu ostilitățile sociale ce par a nu ne mai da pace. Subiectul este însă etern valabil, la fel cum sunt și «relele» adunate în Cutia Pandorei și eliberate în lume”.

Lucrarea „LĂCOMIA”, de PAUL HITTER

Paul Hitter planificase această expoziție pentru anul 2020, dar anii pandemici cu restricții, distanțări și izolare nu i-au permis să o aducă pe simeze decât acum, în 2022; în tot acest răstimp, artistul „s-a mai îmbogățit cu câteva personaje pictate”.

Și totuși, primele schițe care alcătuiesc această serie de tablouri le-a început în timpul facultății, la München; de acee a considerat acele picturi ca pe niște „lucrări de tinerețe”. 

Fascinat încă din copilărie de străvechiul mit al Greciei antice, „vrând-nevrând”, spunea artistul, a întâlnit de-a lungul vieții toate aceste „minunate daruri pe care Zeus le-a deghizat sub formă de cadouri frumos împachetate”. 

Lucrarea „MOARTEA”, de PAUL HITTER

„Răul, dotat cu o capacitate fenomenală de a se reinventa și de a îmbrăca noi forme, face ca această expoziție să rămână permanent neîncheiată, putând fi completată cu noi și noi lucrări” – spunea Paul Hitter despre a sa ”Cutie a Pandorei”. „Cu această temă de actualitate, am ieșit din stilul meu consacrat, numit «Expresionism Balcanic», îndreptându-mă către o zonă mult mai globală, lucrările putînd fi înțelese și asimilate indiferent de meridianul geografic pe care este poziționat privitorul. Ele păstrează luminozitatea și culoarea caldă punând ca întotdeauna accentul pe un anumit tip de frumusețe sălbatică. Sper ca acest demers artistic să fie o oglindă întoarsă asupra umanității, ajutând poate, prin conștientizarea răului și a defectelor la ridicarea noastră din mlaștina disperării în care am fost aruncați. În interiorul Cutiei Pandorei, voi lasa și eu, precum zeii au lăsat pentru oameni, Speranța”…

Născut în 1982, Paul Hitter a absolvit Liceul de Arte Plastice ”Nicolae Tonitza” (grafică) și a studiat Artele Vizuale la București sub îndrumarea artistului Matei Șerban Sandu și la Academia de Artă din München în clasele artiștilor Sean Scully, Nikolaus Lang, Karin Kneffel. Timp de un an a studiat şi la Institutul Teologic București, clasa de pictură bisericească (2002 – 2003), apoi încă un an, la Institul de Arte Plastice ”Nicolae Grigorescu”, la clasa profesorului Virgiliu Parghel.

În ţară, a debutat în 2011, cu personala ”Exil / Exile”, de la Clubul Țăranului Român, fiind prima expoziție cu… taraf. Are numeroase expoziții personale și de grup atât în țară, cât și în străinătate (München, Praga, Marsilia, Milano, Paris, în SUA – Los Angeles, Las Vegas, Pasadena și Salt Lake City. Este considerat fondator al ”Expresionismului Balcanic” și abordează în lucrările sale teme sociale, mituri populare din Balcani, folclor, legende și mitologii urbane. Este cel care a creat și semnat imaginea emblematică și design-ul posterelor formației ”Gogol Bordello”, copertele CD-urilor lansate de Rona Hartner, celebra Fanfară Ciocârlia din micuţul sat moldovenesc Zece Prăjini sau de formația Koza Mostra (Grecia).Ideologia artistului vizează problematica imigrării, statutul balcanicilor în Occident, viața nomazilor și combaterea discriminării etnice și sociale.

Lucrarea „INVIDIA” de PAUL HITTER

Deşi a trăit zece ani în Germania şi un an în SUA, artistul Paul Hitter, care va împlini anul acesta 40 de ani, a vrut mereu să se întoarcă în ţară, ceea ce a şi făcut. “Sunt foarte legat de România! Am avut plăcuta supriză să am public din toate mediile sociale, indiferent de vârstă şi statut social şi asta pentru că, încerc prin lucrările mele să aduc istoria în prezent, să educ publicul care descoperă alte valenţe asupra vieţii” – declara pictorul.  “M-au ajutat anii petrecuţi în Germania; am avut timpul şi liniştea să stau mult cu mine însumi în atelier şi să aflu în ce direcţie vreau să o iau!”. Cu siguranţă, Paul Hitter a ales drumul cel mai bun al carierei şi creaţiei sale!

Galeria Senso este o inițiativă a antreprenoarei Anca Vlad, susținută de Fundația Fildas Art și de farmaciile Catena, prin programul Catena pentru Artă, în calitate de sponsor.

Situată într-o zonă de interes și vizibilitate urbană, pe care le poate spori prin oferta sa culturală, Galeria Senso organizează periodic expoziții însoțite de materiale promoționale – cataloage editate în condiții tehnice deosebite, volume cu caracter monografic, flyer-e, știri, reportaje și filme de artă care se difuzează pe postul de televiziune online cu același nume (www.sensotv.ro).

Aducem arta mai aproape de tine!” 

Galeria Senso este o inițiativă a antreprenoarei Anca Vlad, susținută de Fundația Fildas Art și de farmaciile Catena, prin programul Catena pentru Artă, în calitate de sponsor. 

Situată într-o zonă de maxim interes și vizibilitate urbană, pe Calea Victoriei, Galeria Senso găzduiește  periodic expoziții ale celor mai în vogă artiști vizuali.  

Site-ul www.galeriasenso.ro încorporează și platforma unui magazin online, oferind posibilitatea vizionării și achiziționării operelor de artă printr-un singur click.

Lucrările artiștilor aflați în portofoliu sunt încadrate în cinci secțiuni principale: pictură, grafică, sculptură, artă decorativă și bijuterie contemporană.  

Expozițiile organizate la Galeria Senso fac parte dintr-un program complex, sunt atent elaborate și deschise cu generozitate tuturor artiștilor care vor să se manifeste, autentic și original! ”Vom continua să organizăm cu același succes, evenimente de referință în peisajul cultural al Bucureștilor” – a declarat Ana Ștefania Andronic (BUZU), directorul artistic al Galeriei Senso.

Expoziția „Cutia Pandorei” rămâne deschisă publicului în perioada:

24 martie – 16 aprilie 2022

Galeria Senso, Calea Victoriei nr. 12C 

Program de vizitare

marţi – duminică, între orele 12.00 – 19.00

Un text de Oana Georgescu