FacebookTwitterLinkedIn

Ursula von der Leyen, actuala preşedintă a Comisiei Europene, a fost desemnată, joi, candidată a Partidului Popular European pentru un nou mandat în aceeaşi funcţie. Ea şi-a anunţat priorităţile, punând accent pe sprijnirea Ucrainei, apărarea europeană și lupta împotriva extremismului.

La Congresul Partidului Popular European, care s-a desfăşurat timp de două zile la Bucureşti, a fost votat şi un manifest electoral în care se cere aderarea deplină a României şi Bulgariei la spaţiul Schengen.

Ursula von der Leyen a declarat că Europa a fost puternică în împrejurări dificile şi a pus bazele unui viitor de succes, dar a subliniat, totodată, că există şi provocări geopolitice cărora Uniunea Europeană trebuie să le facă faţă.

Ursula von der Leyen: „Putin nu trebuie să câştige acest război pe care l-a declanşat şi prin care încearcă să mute graniţele cu forţa. Noi stăm alături de Ucraina şi o sprijinim cu toate forţele noastre să se integreze în Europa. Acesta este singurul mod în care putem conserva libertatea şi prosperitatea Uniunii Europene. Şi este o modalitate bună de a le spune tuturor autocraţilor că ne vom apăra democraţiile şi valorile”, conform RRA.

La rândul său, preşedintele Klaus Iohannis a afirmat, că tendinţele naţionaliste, revizioniste, care se manifestă din ce în ce mai virulent în Europa constituie o provocare majoră, ce poate avea repercusiuni toxice asupra temeliei proiectului european.

Klaus Iohannis: „Sunt sigur că vom găsi soluţii concrete pentru a ne proteja cetăţenii împotriva diverselor crize care nu ne-au ocolit deloc în ultimii ani, fie că vorbim de pericolele aduse de un război brutal care se desfăşoară chiar la graniţele României, fie că ne referim la necesitatea de a rămâne competitivi economic, astfel încât nivelul de trai al oamenilor să se îmbunătăţească semnificativ.”