FacebookTwitterLinkedIn

În cadrul sesiunii plenare de la Strasbourg, parlamentarii europeni au aprobat liberalizarea exporturilor de produse agricole din Republica Moldova în Uniunea Europeană.

Decizia a fost luată cu 572 de voturi pentru, 28 împotrivă şi 32 de abţineri și are drept scop susținerea producătorilor din Republica Moldova, care au fost extrem de afectați din cauza războiului din Ucraina, informează deschide.md.

Legislativul comunitar a adoptat propunerea Comisiei Europene de a dubla, timp de un an, cotele de export, adică volumul de marfă pentru care nu se aplică taxe vamale, la cele şapte produse pentru care sunt încă aplicate contingente tarifare: roşii, usturoi, struguri de masă, mere, cireşe, prune şi suc de struguri.

„Acum, Moldova poate să-şi redirecţioneze o parte din exporturi către UE, iar acordul rapid cu privire la această măsură înseamnă că ţara poate să exporte recolta din acest an. În acest mod noi putem ajuta la stabilizarea şi dezvoltarea economiei moldoveneşti”, a declarat Marketa Gregorova, europarlamentar ceh.

Uniunea Europeană este deja principalul partener comercial al Republicii Moldova. Aproape două treimi din exporturile moldoveneşti au destinaţie piaţa europeană.

Recent, după ce Republica Moldova a primit statutul de candidat UE, oficialii moldoveni au declarat că speră ca în perioada următoare Republica Moldova să-și majoreze exporturile de produse agricole către bloc şi să primească o susţinere europeană  sporită pentru modernizarea şi creşterea rezilienţei sectorului său agricol.