FacebookTwitterLinkedIn

Regatta Imobiliare vă prezintă în exclusivitate Palatul Athanasovici, una dintre clădirile emblematice ale Bucureștiului. 

Construită la început de secol XX, clădirea impozantă este un reper architectural în inima Bucureștiului, fiind amplasată la doar câteva minute de Teatrul Național și Piața Universității. 

Palatul a fost construit în perioada 1900-1910 și a aparținut la acea vreme familiei Athansovici, una dintre familiile de vază ale epocii. Avocatul și senatorul Vladimir Athanasovici a fost fiul primului medic legist al Bucureștiului, Dr. Gheorghe Ahtanasovici, care a fondat împreuna cu Dr. Carol Davila Școala Națională de Medicină din București, astăzi Universitatea de Medicină și Farmacie Carol Davila. 

Clădirea a cărei silueta elegantă se remarcă cu ușurință în peisajul zonei, a fost realizată după planurile arhitectului Dimitrie Maimarolu, care și-a pus semnătura pe clădiri de patrimoniu din București, adevărate repere arhitecturale – Palaul Patriarhiei, Palatul Cercului Militar Național, Biserica Sfântul Silvestru, Biserica Armenească sau Hotelul Concordia. 

Palatul Athanasovici este proiectat și construit în stil eclectic și păstrează elemente de arhitectură de mare valoare pentru patrimoniul cultural imobil din România. 

Printre acestea, putem remarca încă de la intrare copertina și faţada principală, vitralii de o valoare inestimabilă iar la interior scara majestuoasă din stejar sculptat, păstrată într-o stare exceptională, pardoseala din stejar masiv sau arcadele și stucaturile recondiționate conform planurilor originale. De altfel, imobilul a fost reconsolidat în anul 1993, fiind într-o stare foarte bună.

Conform documentelor din arhivă, după expropierea din 1939, se luase în calcul chiar demolarea clădirii. Ulterior, s-a renunțat la aceste planuri de demolare și clădirea a fost naționalizată. După anul 2000, imobilul a fost sediul Centrului Cultural al Republicii Ungare, fiind recuperat mai târziu de către moştenitorii familiei Athanasovici.

Suprafața construită a clădirii este de 1700mp iar cea a terenului de 1264mp. Suprafețele generoase, starea foarte bună în care se află imobilul dar mai ales poziția sa exceptională, sunt doar câteva argumente care fac din Palatul Athanasovici o clădire de patrimoniu cu o valoare inestimabilă.