FacebookTwitterLinkedIn

OTP Bank a anunțat că volumul creditelor performante a crescut cu 20% față de aceeași perioadă a anului trecut, susținut de creditarea clienților IMM, creditele imobiliare și de dinamica creditelor corporative. În plus, volumul depozitelor a înregistrat o creștere de 15% față de trimestrul I, 2019.

În primul trimestru OTP Bank consemnează o pierdere de 10,7 milioane lei, în urma constituirii de provizioane suplimentare de risc, în contextul pandemiei.

De asemenea și profitul operațional aferent primelor trei luni ale anului a scăzut ușor la 36 milioane lei (2,5 miliarde HUF), ca urmare a creșterii cu 12% a veniturilor totale, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, dar și a creșterii cheltuielilor operaționale cu 18% pe fondul implementării programului de dezvoltare organică al OTP Bank România, demarat în 2019.

Pe de altă parte, venitul net din dobânzi a crescut cu 24% comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut fiind susținut de dezvoltarea dinamică a portofoliului de credite performante și de îmbunătățirea marjelor de dobândă.

Epidemia de coronavirus a adus pierderi semnificative băncii

În ceea ce privește volumul creditelor performante, ajustat la cursul de schimb, acesta a crescut cu 20% în primul trimestru, susținut un avans al creditării pentru segmentul IMM (+30%), al cererii pentru credite imobiliare (+22%) și a cererii de finanțare din partea segmentului corporate (+15%). Contextul economic generat de epidemia Covid-19 a determinat și relasificarea și analiza atentă a creditelor din portofoliul băncii.

Tot în creștere sunt și vânzările de noi credite imobiliare cu 25%, în timp ce ritmul de creștere al creditelor acordate clienților din segmentul Corporate a urcat cu 27%.

Volumul depozitelor, ajustat la cursul de schimb valutar, a crescut cu 15%, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. Dinamica a fost susținută de cele trei linii de afaceri: Retail (+17%), IMM-uri (+9%) și Corporate (+19%).

Ȋn conformitate cu standardele locale, activele băncii au atins nivelul de 13,2 miliarde lei, în creștere cu 17% comparativ cu finalul lunii martie 2019, iar profitul după impozitare a fost de22 milioane lei.Rata de adecvare a capitalului băncii a urcat la 18,9%, față de 17,2% în primul trimestru al anului trecut, în urma majorării de capital în valoare de 320 milioane lei, realizată de către OTP Bank PLC în luna septembrie 2019.

OTP Group a înregistrat în primul trimestru al anului un profit ajustat 31.832 miliarde HUF (450 milioane RON). Rezultatele primului trimestru au fost afectate în principal de costurile crescute de risc, ca urmare a impactului negativ al pandemiei de coronavirus. Pierderea contabilă a fost de 4 miliarde HUF (58 milioane RON).