FacebookTwitterLinkedIn

Nu poți avea o relație sănătoasă fără ea. Știți desigur la ce mă refer. Încredere. Și totuși, practic, toți avem în minte un scenariu în care încrederea ne-a fost zdruncinată. Cum dezvoltăm încrederea? Poate fi refăcută încrederea care a fost distrusă? Încrederea vine din ore, și zile, și săptămâni, și ani de muncă, și dedicare constante. Vine din disciplină și antrenament. O cafea într-o mână și încrederea că vom descoperi lucruri interesante în cealaltă și să pornim la drum.

Există câteva lucruri care ne ajută să construim o relație de încredere solidă. Le voi trece puțin în revistă. Scopul construirii încrederii este ca alții să creadă ce spui. Fii fidel cuvântului și acțiunilor tale. Rețineți totuși, construirea încrederii nu înseamnă numai să respectăm promisiunile pe care le facem, ci și să nu facem promisiuni pe care nu le putem respecta. Comunicarea deficitară este un motiv major pentru care relațiile se rup. Trebuie să învățăm să comunicăm eficient cu ceilalți, altfel veți descoperi că mesajele pe care ați intenționat să le transmiteți nu sunt corect recepționate.

Amintiți-vă că e nevoie de timp pentru a construi și a câștiga încredere. Este un angajament pe care îl facem zilnic și de la care e bine să nu ne abatem. Fă-ți timp pentru a lua decizii, analizează bine înainte astfel încât ele să fie corecte și gândește-te bine înainte de a acționa. A fi organizat este o parte necesară în procesul de construcție a încrederii atât din punct de vedere personal, cât și profesional. Ai curajul să spui „nu”, chiar și atunci când superi pe cineva. Mai apoi prețuiește relațiile pe care le ai și nu le lua ca și cum ți s-ar cuveni. Încrederea rezultă adesea și din consecvență. Tindem să avem încredere în cei care ne sunt alături în mod constant, în momente bune, dar și rele. Să-i arăți în mod regulat cuiva că ești acolo pentru el este o modalitate eficientă de a construi o relație sănătoasă bazată pe încredere. Dezvoltă-ți abilitățile de echipă profesional, într-un cuplu sau într-o altă relație personală) și participă deschis.

Cu alte cuvinte, luați în considerare ce spun ceilalți, arătați că ascultați activ, dați feedback într-un mod respectuos, demonstrați că sunteți dispuși să faceți parte din echipă. Mesajul pe care îl transmiteți ar trebui să fie întotdeauna adevărul. Dacă ești prins spunând o minciună, oricât de mică, încrederea ta va fi diminuată. A ajuta o persoană, chiar dacă relația aparent nu îți oferă niciun beneficiu, tot încredere se cheamă. Bunătatea autentică ajută la construirea încrederii. A fi deschis cu privire la emoțiile tale este adesea tot o modalitate eficientă de a construi încredere. Respectul joacă un rol important în încredere. În mod deosebit, în relațiile de cuplu, menținerea unui nivel de bază de încredere și implicit respect este esențial.

Ce faci când încrederea ți-a fost înșelată? E o întrebare pe care am auzit-o, în ultima perioadă, din ce în ce mai frecvent. Reconstruirea încrederii este, fără îndoială, un proces cu o durată și mai mare. Deși unii iau decizia de a se despărți de persoana care le-a înșelat încrederea, există și situații în care procesul de reconstrucție a încrederii e pornit și cei implicați caută soluții pentru salvarea relației. Din punctul meu de vedere, e important să cauți întâi soluții pentru construirea din nou a încrederii după situații dificile, indiferent că vorbim de latura personală sau de cea profesională, înainte de a opri definitiv relația. În acest proces, va trebui să renunțăm sau să suspendăm temporar îndoielile pe care le avem, pentru a oferi partenerului nostru de dialog (personal/profesional) șansa de a se reabilita.

În orice relație, mai ales în una care a fost amenințată de infidelitate, de exemplu, comunicarea sănătoasă joacă un rol esențial și aici se recomandă punerea accentului pe prezent și viitor, nu pe trecut. E adevărat, o să ziceți, e extrem de dificil să rămâi în prezent și să te uiți spre viitor după ce cineva a trișat, însă este singura soluție, dacă chiar doriți continuarea relației, pentru ca situația să se poată ameliora și să înceapă procesul de reconsolidare. Indiferent de natura relației, ambii parteneri trebuie să se gândească la ce are, de fapt, nevoie celălalt și dacă sunt dispuși să satisfacă aceste nevoi. Este prioritar acest pas, pentru că, în situația în care simți că nu ești dispus sau capabil de acest lucru, e mai bine să reconsideri serios traseul și dacă, realmente, continuarea relației este ceea ce trebuie făcut.

Dacă tu ești cel care a înșelat și totuși vrei ca relația să revină la normalul dinainte și să redevină funcțională, ai câțiva pași de făcut. Și o mare cumpănă: chiar să ți se mai acorde o altă șansă. Referitor la pași, mă voi opri asupra câtorva importanți. Pentru început, asumă-ți responsabilitatea pentru acțiunile tale. Caută să înțelegi modul în care comportamentul tău l-a afectat pe celălalt. Gândește-te, de asemenea, la acțiunile tale și la ce te-a determinat să înșeli. Mai apoi, mergând înainte, continuă ca ceea ce spui să se reflecte și în faptele tale. Înțelege necesitatea pe care o are celălalt de a-i oferi spațiu pentru a putea, la rândul său, să gândească și să decanteze lucrurile care se întâmplă. Și, mai ales, nu uita că procesul de reconstruire a încrederii necesită timp, așadar, înarmează-te cu foarte multă răbdare.

Cum să dezvolți încrederea de sine? Adevărul este că nu te poți baza niciodată pe o altă persoană 100%. Există totuși cineva căruia îi acorzi încredere totală: tu. Se zice chiar că, de îndată ce ai încredere în tine, vei ști cu adevărat cum să trăiești. Încrederea în sine este un concept important, deoarece deținerea acestuia îți permite să îți protejezi propriile nevoi și siguranța. Îți permite, de asemenea, să ai încredere că poți trece peste situațiile dificile și, mai ales, poți practica bunătatea față de tine însuți. Pentru a câștiga încredere în sine, onorează-ți emoțiile și evită să te bazezi pe opiniile altora. Trăiește în conformitate cu propriile standarde și caută să știi când să pui propriile nevoi pe primul loc. A avea încredere în sine necesită să știi și că poți îndura greșelile și eșecurile. Încrederea în sine este esențială și ne permite să ne urmărim prioritățile, ceea ce dorim de la noi. E adevărat că prezența anumitor oameni inspiră respect și încredere din prima, iar în fața altora trebuie să venim cu încrederea și respectul gata confecționate… Pentru relații sănătoase cu noi și cu ceilalți, trebuie să acordăm Cezarului ce este al lui: ÎNCREDERE de sine și de ceilalți.