FacebookTwitterLinkedIn

În 2022, dezvoltatorul Opus Land Development a alocat investiții de 30 milioane de euro și își propune construcția a cel puțin 500 de unități noi în Cosmopolis, în apartamente și vile, precum și în extinderea infrastructurii rutiere și a facilităților deja existente.  

Cartierul dezvoltat de Opus Land Development în nordul Bucureștiului a ajuns la o comunitate de 14.000 de locuitori, cam cât orașe de dimensiunea Râșnovului din județul Brașov sau Vatra Dornei din Suceava. Iar planurile de dezvoltare continuă: investitorul țintește să ajungă la 30.000 de locuitori în următorii zece ani. 

În cei 15 ani de existență, compania a investit peste 350 de milioane de euro într-un total de 5.000 de locuințe, câte vor fi finalizate și vândute până la finalul acestui an.  Chiar dacă  nu intenționează să replice modelul și în alte părți ale țării, investitorul turc a achiziționat, în ultimii doi an, aproximativ 27 de hectare de teren în capitală, pe care va dezvolta următoarele extinderi ale Cosmopolis, în timp ce în următorii doi ani vor continua dezvoltările pe terenurile achiziționate anterior anului 2019. 

Vânzările au continuat să crească și în perioada pandemiei. În ultimii doi ani, aproximativ 3.000 de persoane au ales Cosmopolis, o creștere cu aproape 30% a comunității. 

„Cifrele ne arată că am reușit să creștem încasările și vânzările cu 20% în 2021 față de anul anterior (37 milioane de euro), iar 2020 a fost și el un an extrem de bun, când în plină pandemie am crescut cu 20% față de 2019 (30,6 milioane de euro)”, explică Ozan Tuncer – CEO al Cosmopolis pentru Forbes România.

El adaugă că ultimii ani au reprezentat o provocare pentru toată lumea. „Odată cu începutul pandemiei și apoi cu veștile despre războiul de la graniță, am reușit mereu să trecem prin perioadele care aduc incertitudini, atât prin soluțiile oferite, cât și prin apropierea de comunitatea noastră. Ne-am adaptat foarte bine situațiilor apărute, astfel încât să continuăm planurile de extindere, așa cum ni le-am stabilit. Trăgând linie, ultimul an a fost un an bun și am obținut rezultate pozitive, în ciuda tuturor incertitudinilor mondiale. Am reușit anul trecut să tranzacționăm aproximativ 550 de unități”, continuă Ozan Tuncer.

În privința modului de achiziție a imobilelor, raportul dintre clienții care cumpără prin împrumut bancar și cei care plătesc cu banii jos este unul foarte apropiat. 

„Dacă ne raportăm la anul trecut, media pe întregul an 2021 ne arată achiziția în proporție de 51,33% din surse proprii, iar restul vânzărilor au fost prin credit bancar. Din estimările de până în acest moment și în 2022 vom avea același trend, cu procente relativ egale între achizițiile cash și cele pe credit”, explică Gabriel Voicu, vicepreședinte SVN, project manager Cosmopolis. 

Este dificil de creat un portret al clientului Cosmopolis, dată fiind diversitatea ofertei imobiliare, însă se conturează mai multe categorii: de la tineri sau familii la început de drum, care aleg studiouri sau apartamente cu 2 și 3 camere, până la persoane care își doresc zonele mai liniștite și vilele de pe malul lacului. În general, cei mai mulți dintre locuitorii complexului își desfășoară activitatea în zona de birouri din nordul Capitalei, în Pipera sau zona Aeroportului Internațional Otopeni. 

Prețurile unităților rezidențiale nu sunt uniforme, fiind calculate în funcție de poziționarea locuințelor, de tipul de apartamente și de priveliștea de care au parte. Astfel, acestea încep de la 47.000 de euro pentru un studio și ajung la 78.000 de euro pentru trei camere și până la 160.000 de euro pentru o vilă P+1. Dezvoltatorul punctează că au fost cazuri în care situația familială și nevoile clienților s-au schimbat, așa că aceștia s-au mutat în apartamente mai mari din același complex. În afara clienților finali, există însă și investitori care aleg să-și securizeze economiile în fața inflației și închiriază ulterior apartamentele sau vilele. 

Iar la un astfel de volum de locuințe, erau necesare și facilități pe măsură. Complexul oferă în prezent 43 de piscine exterioare, patru parcuri, un Strip Mall – Cosmopolis Plaza – cu 33 de magazine, terenuri de fotbal și tenis, sală de fitness, plajă pe marginea lacului, locuri de joacă, grădinițe, școală primară, restaurante, cafenele precum și spații de servicii (saloane cosmetice, farmacie, cabinet veterinar, curățătorie, ATM-uri etc). 

Vânzările din prima parte a lui 2022 arată în continuare un nivel ridicat al cererii, iar dezvoltatorul estimează până la finalul anului un volum de achiziții de imobile similar cu cel de anul trecut.