FacebookTwitterLinkedIn

Carmen Ravon, Head al Retail Occupier CBRE pentru regiunea CEE

Aproape 20.000 mp de spații moderne de retail au fost inaugurate în primele trei luni din 2022, reprezentând 12% din stocul total previzionat a fi livrat până la finalul anului, anunță compania de consultanță imobiliară CBRE.

Stocul modern de retail din România a ajuns la 4,02 milioane mp la finalul primului trimestru din 2022. Anul a debutat cu inaugurarea extinderii centrului comercial Colosseum, de 16.500 mp, dezvoltat de Nova Imobiliare. În ceea ce privește structura stocului, la finalul primului trimestru 37% din suprafața totală livrată este revendicată de parcurile de retail, în timp ce restul de 63% este atribuit centrelor comerciale.

CBRE informează că acest raport se va schimba până la sfârșitul anului, luând în calcul numărul semnificativ de parcuri de retail în curs de finalizare. Un alt proiect inaugurat anul acesta este Băilești Retail Park din Băilești, județul Dolj, care contribuie cu 3.000 mp construiți de dezvoltatorul local Legabris Prest.

Orașele regionale sunt responsabile pentru 13 din cele 17 proiecte de retail care vor fi finalizate în 2022. Până la sfârșitul anului, se așteaptă ca aproximativ 147.000 mp să fie adăugați la stocul național modern de retail, din care 22% vor fi livrați în București, în timp ce restul de 78% vor fi livrați în țară, atât în principalele centre regionale, precum și în orașele terțiare.

În privința centrelor comerciale, este vorba de două extinderi (Electroputere Parc din Craiova și Mall Alba din Alba Iulia) și de un singur proiect este nou – AFI City, dezvoltat de AFI Europe în București.

“Aceste 17 proiecte de dezvoltare de retail ale anului 2022 reprezintă un număr consistent de livrări pentru piața locală, dar este important să înțelegem că există încă o nevoie substanțială de spații de retail, dacă luăm în considerare că România înregistrează una dintre cele mai scăzute rate de neocupare din Europa (sub 3%)”, detaliază Carmen Ravon, Head al Retail Occupier CBRE pentru regiunea CEE.

În ceea ce privește parcurile de retail, din totalul de 14 proiecte estimate a fi livrate până la sfârșitul anului, doar trei sunt extensii (Shopping Park Tulcea, Baia Mare Value Center și Roman Value Center). 

Branduri noi își fac apariția în România

Anul acesta intră pe piață nume noi precum Footlocker, care a lansat deja un magazin în AFI Cotroceni, în timp ce Primark și CyberJump și-au anunțat primele deschideri în București. Alte branduri care urmează să își lanseze magazinele sunt PokeHouse, Submarine Burger, Buddha Original, TEDI, FLO, Bath&Body works, Half Price (parte al CCC Group), JD Sports sau Suwen Lingerie.