Conform unei propuneri legislative depuse deja la Parlament, operatorii economici din sectorul agroalimentar vor fi obligați să ia măsuri de prevenire a risipei alimentare.
Astfel, operatorii economici care-și desfășoară activitatea în industria agroalimentară vor trebui să încarce rapoartele anuale și planurile privind aceste măsuri pe o platforma online ce va fi creată în acest scop până la 1 ianuarie 2025 de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale.
Proiectul modifică în acest sens legea nr. 217/2016 privind diminuarea risipei alimentare.
„Scopul prezentei legi este stabilirea acțiunilor de prevenire și reducere a risipei de alimente și a acțiunilor de promovare aferente, în vederea creșterii utilizării și valorificării alimentelor de-a lungul lanțului alimentar”, prevede proiectul.
Potrivit noii propuneri legislative, operatorii economici din sectorul agroalimentar „au obligația să întreprindă măsuri de prevenire a risipei alimentare”. În legea în vigoare se stipulează numai că acești operatori pot să întreprindă măsuri de prevenire a risipei alimentare.
De asemenea, proiectul prevede că operatorii economici implementează măsuri de prevenire și reducere a risipei alimentare: responsabilizarea pentru diminuarea risipei alimentare pe lanțul agroalimentar, începând cu producția, procesarea, depozitarea, distribuția și comercializarea alimentelor, inclusiv în sectorul de industrie hotelieră și al serviciilor alimentare; vânzarea cu preț redus a produselor alimentare aflate aproape de atingerea datei durabilității minimale sau a datei limită de consum, după caz, conform legislației în vigoare; redistribuirea alimentelor, prin transfer cu titlu gratuit, pentru consumul uman, către operatorii receptori sau consumatori finali. Fac excepție produsele alimentare perisabile care vor fi stabilite prin hotărâre a Guvernului.
Operatorii economici trebuie să ia măsuri privind utilizarea produselor alimentare pentru hrana animalelor; valorificarea elementelor și a substanțelor conținute în deșeurile alimentare pentru utilizări industriale; direcționarea produselor alimentare devenite improprii consumului uman sau animal în vederea transformării în compost, a valorificării lor prin transformare în biogaz.
Totodată, produsele alimentare rămase după parcurgerea acestor etape vor fi dirijate către o unitate autorizată de neutralizare.
Proiectul prevede crearea până la 1 ianuarie 2025 a unei platforme naționale pentru prevenirea și reducerea risipei alimentare, gestionată de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale în cadrul căreia operatorii economici vor introduce rapoartele anuale și planurile de diminuare a risipei alimentare.
Încălcarea obligației de încărcare electronică a rapoartelor va fi sancționată cu amendă de la 10.000 lei la 40.000 de lei, cu excepția microîntreprinderilor și întreprinderilor mici.